Bănci și Asigurări

Record de tranzactionare cu titluri de stat la sfarsitul lui ianuarie

Record de tranzactionare cu titluri de stat la sfarsitul lui ianuarie

Piata secundara a titlurilor de stat este dominata de operatiunile derulate pe platformele de tranzactionare interbancare (cele mai importante fiind cele implementate de Reuters si Bloomberg). Desi incepand din vara trecuta Ministerul Finantelor a listat la Bursa de la Bucuresti 25 de emisiuni de obligatiuni, interesul pentru aceste instrumente ramane scazut. De la inceputul anului au fost derulate doar 11 tranzactii, cu o valoare cumulata de aproape opt milioane de lei.

11.02.2009, 00:00 47

Tranzactiile derulate cu titluri au crescut exponential in ultima saptamana din ianuarie, ajungand la o medie zilnica de aproape 820 de milioane de lei (194 de milioane de euro), nivel mai mult decat dublu comparativ cu ultimele saptamani din noiembrie sau decembrie, potrivit datelor BNR.

Operatiunile pe piata secundara a titlurilor de stat reflecta tranzactii derulate de banci cu clientii lor, intre ele, sau cu BNR. Pentru a putea obtine lichiditati de la BNR prin facilitatea lombard, bancile trebuie sa aduca drept garantie titluri de stat.
"Varful cred ca este dupa plata impozitului de catre companii, care a fost consistent in ianuarie. Firesc ca atunci sa fie un necesar mai mare de lichiditate in piata. Aceste titluri pot fi utilizate pentru lichiditate", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Volumele tranzactionate au inregistrat fluctuatii semnificative de la o perioada la alta. Spre exemplu, in septembrie anul trecut media zilnica a fost de aproape 50 de milioane de lei, dupa care a sarit la 376 de milioane de lei in octombrie, cand piata financiara a fost in fierbere. Atunci bancile au apelat masiv la creditul lombard oferit de BNR, imprumutand cumulat 49 de miliarde de lei (circa 13 miliarde de euro).
De asemenea, guvernatorul Mugur Isarescu a admis la inceputul saptamanii intr-o intalnire cu bancherii si ministrul finantelor Gheorghe Pogea ca BNR a derulat, incepand din ianuarie, operatiuni repo (prin care achizitioneaza pe termen scurt titluri de la banci, injectand astfel lei in piata) pe baze bilaterale, adica doar cu anumiti jucatori. Banca centrala a evitat sa injecteze masiv lei in piata, pentru a nu alimenta presiunile deja consistente pe deprecierea cursului. Pe de alta parte, BNR trebuia sa asigure lichiditati suficiente pentru a permite Ministerului Finantelor sa isi finanteze deficitul bugetar, in conditiile in care intarzierea platilor din partea statului catre furnizorii sai ducea la un blocaj financiar in intreaga economie. Guvernatorul a subliniat colaborarea buna pe care a avut-o cu unele banci din sistem de la inceputul lunii.
"Volumul tranzctiilor ar trebui sa creasca, pentru ca si volumul de titluri disponibile a crescut spectaculos in ultimele trei luni. In momentul in care adancimea pietei creste, si volumul tranzactionat creste", mai spune Lucian Anghel.
Statul a vandut doar in luna ianuarie titluri in valoare de peste 8 miliarde de lei (majoritatea cu maturitati scurte, de pana la un an), in conditiile in care pe intreg anul 2008 emisiunile de titluri cumulau 12,5 miliarde de lei.
Si guvernatorul Isarescu a subliniat ca volumul titlurilor de stat disponibile a urcat in trei luni de la 12 la 25 de miliarde de lei, ceea ce ar trebui sa duca la dezvoltarea pietei secundare.
Pe piata circula insa speculatii potrivit carora unele banci care ar fi cumparat titluri de stat in perioadele precedente incearca acum sa le vanda. BNR nu impune bancilor prin norme de lichiditate sa detina un anumit portofoliu de titluri de stat, insa guvernatorul a recomandat in mai multe randuri bancherilor sa se asigure ca cel putin 5%-10% din active sunt plasate in astfel de instrumente, pe care sa le poata utiliza la nevoie pentru obtinerea de lichiditati.
Trezorierii ezita sa cumpere titluri de stat, in conditiile in care randamentele au fost din vara trecuta si pana la inceputul acestui an pe o panta ascendenta, ceea ce insemna ca portofoliul ar fi adus pierderi prin marcarea la valoarea de piata.
De altfel, Asociatia Romana a Bancilor a cerut deja BNR sa modifice modalitatea de evaluare in bilant a acestor instrumente, pentru a evita aparitia unor astfel de pierderi.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO