Bănci și Asigurări

Reducerea cheltuielilor aduce Agras pe plus

17.08.2006, 18:58 26

Agras, societate specializata pe asigurari agricole, a inregistrat in primele sase luni un profit net de circa 78.000 de euro (276.000 de lei), fata de o pierdere de 1,2 mil. euro (peste 4,4 mil. lei) in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Bursei de Valori Bucuresti.
La sfarsitul anului trecut, Agras a trecut printr-un proces de restructurare, in urma caruia portofoliul de asigurari non-agricole a fost transferat societatii Unita, care detine 75% din actiunile Agras. "Din data de 30 noiembrie practicam doar asigurari agricole. Acestea s-au dovedit a fi mai profitabile decat asigurarile Casco sau RCA, care aduc multe daune", afirma Cristina Cobzaru, contabil-sef la Agras.
In urma restructurarii companiei, numarul angajatilor a fost redus semnificativ, de la circa 240 la mijlocul anului trecut la 100 la sfarsitul anului trecut si 35 in prezent, potrivit contabilului-sef. "S-a redus personalul si reteaua teritoriala, ceea ce a dus la scaderea costurilor si cresterea profitabilitatii", sustine Cobzaru.
Agras mai are acum trei unitati teritoriale, produsele companiei fiind vandute si in reteaua societatilor Unita si Omniasig, membre ale aceluiasi grup austriac, Vienna Insurance (fost Wiener Staedtische).
Agras a inregistrat venituri totale de peste 5,2 mil. euro (18,4 mil. lei) in prima jumatate a anului. Din acestea, veniturile din prime nete au fost de aproape 2,9 mil. euro (10 mil. lei), in scadere cu 20,8% in euro fata de primul semestru din 2005.
Daunele nete platite de companie in primul semestru au fost de peste 1,7 mil. euro (6,1 mil. lei), fata de circa 2 mil. euro (7,6 mil. lei) in perioada similara din 2005.
Agras are un capital social de circa 2,5 mil. euro (8,9 mil. lei) si face parte din grupul austriac Vienna Insurance. Austriecii mai detin companiile Omniasig, Omniasig Asigurari de Viata si Unita.
Agras este listata pe Bursa de Valori Bucuresti, capitalizarea companiei fiind de peste 2,6 mil. euro (9,3 mil. lei). Compania a avut anul trecut afaceri de circa 10 mil. euro (36,5 mil. lei) si o pierdere de 0,4 mil. euro (1,5 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO