Bănci și Asigurări

Reguli uniforme pentru tranzactiile din sectorul financiar

14.03.2007, 17:59 11

Fiecare autoritate nationala de supraveghere a pietei bancare, a asigurarilor sau a valorilor mobiliare, trebuie sa evalueze in maximum 60 de zile lucratoare tranzactiile de preluare sau de majorare a participatiilor in cele trei sectoare, conform unei directive aprobate ieri de Parlamentul European.
Directiva privind evaluarea prudentiala a achizitiilor si a majorarilor de participatii in sectorul bancar, al asigurarilor si al valorilor mobiliare, are drept scop prevenirea unor blocaje birocratice de tipul celui cu care s-au confruntat in 2006 olandezii de la ABN Amro in incercarea de a intra pe piata italiana prin preluarea unei banci locale.
Termenul maxim de pronuntare poate fi intrerupt doar in cazul in care autoritatea de supraveghere solicita informatii suplimentare in privinta unei tranzactii. Cand este vorba de companii din UE, intreruperea nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare, respectiv de 30 de zile cand este implicata o companie dintr-o tara terta.
Parlamentul a considerat ca prin noile reglementari vor fi prevenite deciziile arbitrare ale autoritatilor de supraveghere din sectorul financiar. Autoritatea din tara in care se afla compania vizata pentru preluare sau pentru majorarea unei participatii are ultimul cuvant asupra tranzactiei, insa directiva prevede ca decizia va fi luata in stransa cooperare cu autoritatea din tara companiei cumparatoare, iar deciziile negative trebuie explicate.
Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar urma sa adopte Directiva cu prilejul Consiliului ministrilor finantelor si ai economiilor programat pe 27 martie.
Parlamentarii care au sustinut proiectul afirma ca pana in prezent sectorul financiar din UE a suferit din cauza procedurilor nationale diferite de evaluare a tranzactiilor. Directiva urmeaza sa introduca o procedura uniforma si mai transparenta in domeniu pentru consolidarea unei pietei unice in sectorul financiar. In 2006, incercarile bancii centrale a Italiei de a bloca tentativa ABN Amro de a prelua controlul asupra Antoveneta au afectat banca olandeza prin mentinerea unei stari de incertitudine pe parcursul mai multor luni.
De la 1 ianuarie, directivele europene in domeniu sunt valabile si pentru autoritatile romanesti - Banca Nationala, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, CNVM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO