Bănci și Asigurări

Restanţele au urcat la 14% din credite în Galaţi şi Ialomiţa

Restanţele au urcat la 14% din credite în Galaţi şi Ialomiţa

Autor: Ciprian Valentin Botea

27.03.2011, 23:34 21

Bancherii au cele mai mari dureri de cap în judeţele Galaţi şiIalomiţa, unde ponderea res­tan­ţelor - ratele neplătite la timp -a trecut de 14%, nivel aproape dublu faţă de media pieţei.

Şomajul ridicat şi imprudenţa bancherilor din anii de creştereeconomică pun în continuare presiune pe calitatea portofoliilor decredite, astfel că în nouă judeţe ponderea restanţelor a ajuns săse exprime prin două cifre, arată datele BNR. La nivelul pieţei,sumele restante au urcat la 17,5 miliarde lei (4,2 miliarde euro)la sfârşitul lunii februarie, reprezentând 8% din soldul total alcreditelor acordate populaţiei şi companiilor.

Cea mai mare rată a restanţelor era înregistrată luna trecută înjudeţul Galaţi, unde ratele restante reprezentau 14,1% din totalulîmprumuturilor, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă desfârşitul lunii ianuarie, sumele pe care clienţii le aveau deachitat însumând 568 milioane lei. Şomajul ajungea la 9,4% în judeţla sfârşitul lui februarie, faţă de o medie de 6,6% la nivelnaţional, principala cauză fiind dependenţa economiei de doarcâteva ramuri industriale.

Bancherii locali spun că firmele din judeţ sunt dependente decombinatul siderurgic deţinut de Arcelor Mittal şi de şantierulnaval, industrii care s-au comprimat puternic în ultimii doi ani,astfel că multe companii şi-au redus activitatea şi au renunţat lao parte din angajaţi. Şi în Ialomiţa, unde şomajul ajunge la 9%,ponderea sumelor restante în total împrumuturi a urcat la 14% lunatrecută, dublu comparativ cu perioada corespunzătoare a anuluitrecut.

Bistriţa-Năsăud, care s-a situat mult timp pe primul loc înclasamnetul judeţelor cu cea mai mare rată a restanţelor, a coborâtpe poziţia a treia la sfârşitul lui februarie, pondereaîntârzierilor la plată în total împrumuturi fiind de 13,1%.

Încă din vara lui 2008, când bancherii se grăbeau să vândă câtmai multe credite înainte de intrarea în vigoare a unor norme mairestrictive de prudenţialitate, guvernatorul Mugur Isărescuavertiza că se crease o industrie a adeverinţelor de venitfalse.

Sumele restante depăşesc 10% din soldul creditelor şi în Alba,Suceava sau Neamţ. La polul opus se află Gorj, Teleorman sauVâlcea, unde rata restanţelor se situează între 4,7% şi 5,7% dinvolumul total al creditelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO