Bănci și Asigurări

Restantele la credite au facut un salt de 10% in octombrie

07.12.2009, 23:02 20

Restantele au accelerat din nou in octombrie, urcand cu 9,9%fata de septembrie, pana la 6,8 miliarde de lei (1,6 mld. euro),dupa ce in lunile anterioare tendinta crescatoare a intarzierilorla plata creditelor daduse semne de aplatizare, potrivit BNR.

"Saltul din luna octombrie al restantelor s-a inregistratprobabil pe seama companiilor care intampina dificultati inrambursarea creditelor, ale caror maturitati au tot fost prelungitede banci in speranta ca acestea vor reusi sa faca rost delichiditatile necesare, mai ales ca executarea companiilor care auprobleme nu este avantajoasa pentru niciuna dintre parti", noteazaMelania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

Intarzierile la plata mai mari de 90 de zile insumau lasfarsitul lunii octombrie circa 4,1 miliarde de lei, reprezentand60% din totalul sumelor restante, comparativ cu doar 34,4% inaceeasi perioada a anului trecut, arata datele de la CentralaRiscurilor Bancare (CRB). Bancile fac raportari la CRB doar pentruexpunerile mai mari de 20.000 de lei (aproape 5.000 de euro) fatade un debitor.

Restantele intre 30 si 60 de zile au crescut de 3,5 ori,ajungand la 480 mil. lei, iar cele intre 60 si 90 de zile auavansat de peste patru ori, de la 96 mil. lei la 406 mil. lei. Pertotal, ponderea restantelor in total imprumuturi a urcat la 2,98%,fata de 2,74% in septembrie si putin peste un punct procentual inoctombrie anul trecut.

Majoritatea prognozelor indica o continuare a deteriorariicalitatii portofoliilor de credite ale bancilor cel putin pana lajumatatea anului viitor in conditiile in care somajul continua sacreasca, iar lichiditatile companiilor sa scada.

Bancile au adresat CRB in octombrie 216.423 de interogariprivind situatia clientilor proprii si potentiali, de trei ori maiputin decat in urma cu un an. Mai mult de jumatate din interogariau vizat clientii existenti ai bancilor, in conditiile in careacestea nu depaseau 1,5% in octombrie 2008, indicand in continuarereticenta la indatorare a populatiei si companiilor.

In aceste conditii, soldul creditelor acordate si alangajamentelor asumate de banci a ajuns in octombrie la 255,9miliarde de lei (59,6 mld. euro), in scadere cu o jumatate deprocent comparativ cu perioada similara a anului trecut. Numarulrestantierilor a crescut de aproape doua ori, ajungand la peste213.000 de persoane, adica o cincime din totalul populatiei sicompaniilor care au contractat credite bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO