Bănci și Asigurări

Restantele populatiei accelereaza din nou

Restantele populatiei accelereaza din nou

Click pentru imaginea intreaga

29.04.2008, 19:58 13

Restantele acumulate de clientii individuali la rambursarea creditelor bancare au facut un salt cu 7,7% in februarie, ajungand la 627 de milioane de lei (echivalentul a 168 de milioane de euro), arata datele BNR.
Pasul din februarie vine dupa doua luni in care restantele inregistrasera cresteri marginale. In aceste conditii, si ritmul anual de crestere a restantelor a accelerat din nou, urcand la 100% (circa 85% in termeni reali). Varful de crestere fusese atins in iulie anul trecut, cand soldul era cu 119% mai mare decat in iulie 2006. De altfel, restantele au urcat aproape neintrerupt in ultimii ani, pe fondul expansiunii creditarii. De la inceputul lui 2007, soldul restantelor a inregistrat o singura scadere lunara, in octombrie trecut.
Datele nu sunt insa perfect comparabile, in conditiile in care incepand din aprilie anul trecut, BNR utilizeaza datele furnizate de Biroul de Credit, o societate creata de bancile comerciale pentru a gestiona informatii privind piata creditelor acordate clientilor individuali.
Spre deosebire de BNR, care contabiliza doar restantele la creditele de retail mai mari de 20.000 de lei, Biroul de Credit ia in considerare toate restantele, indiferent de valoarea imprumutului.
Saltul restantelor din februarie a fost alimentat de ratele neachitate la creditele in lei.
Soldul restantelor la creditele in lei a urcat cu aproape 9% intr-o singura luna, pana la 536 de milioane de lei (echivalentul a 144 de milioane de euro). Acestea reprezinta 85% din total, desi populatia a preferat in ultimul an sa se imprumute in valuta, creditele in moneda straina detinand ponderea majoritara in structura finantarilor acordate populatiei de la jumatatea anului trecut.
Comparativ cu februarie 2007, restantele la creditele in lei marcheaza acum o crestere cu 96%. In aceasta perioada, creditul contractat de clientii individuali in lei a urcat cu numai 44%.
In aceste conditii, ponderea restantelor a urcat la 1,5%, de la 1,1%, cat era in aceeasi luna a anului trecut.
Cresterea restantelor vine in contextul in care bancile au majorat sensibil dobanzile la creditele in lei, ca raspuns la semnalele transmise de BNR de intarire a conditiilor monetare.
Din octombrie trecut si pana la sfarsitul lui martie BNR a majorat dobanda cheie la leu cu 2,5 puncte procentuale, ducand-o la 9,5% pe an. Bancherii incepusera sa majoreze costul creditelor inca din vara trecuta, motivand la acel moment ca miscarea este preventiva, in conditiile in care cererea de finantari crescuse foarte mult.
Restantele la creditele in euro au inregistrat in februarie o crestere marginala, de sub 1%, pana la echivalentul a 88,6 milioane de lei (aproape 24 de milioane de euro). Bancherii se asteptau mai degraba la o crestere a restantelor la creditele in valuta dupa deprecierea puternica a leului de la sfarsitul lui 2007. Pe de alta parte, euro este preferat pentru creditele cu garantii ipotecare, in cazul carora si disciplina la rambursare este mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO