Bănci și Asigurări

Restantele populatiei isi reiau cresterea accelerata

Restantele populatiei isi reiau cresterea accelerata
23.10.2008, 14:34 22

Dupa cinci luni consecutive de incetinire a ritmului, restantele acumulate de populatie la banci accelereaza din nou cresterea anualizata, pana la 51% in luna august, conform datelor BNR.
Iulie a fost luna in care restantele acumulate de clientii persoane fizice a inregistrat cea mai redusa crestere anualizata din ultimii doi ani, de 43%. Trendul puternic descendent s-a instalat la inceputul anului, cand restantele inca mai accelerau cu peste 90% sau chiar 100%.
Temperarea ritmului de crestere din primul semestru al anului a fost explicata de analisti pe fondul efectului de baza favorabil, adica raportarea la un sold din ce in ce mai mare. In plus, incetinirea abrupta a restantelor populatiei si-a gasit in luna iulie inca un argument: externalizarea creditelor neperformante catre companiile de recuperare creante.
Fata de luna iulie, cand bancile au vandut credite de aproape 17 milioane de lei companiilor specializate in colectarea de creante, in august au fost externalizate doar 1,7 milioane de lei, acesta fiind unul din motivele pentru care restantele au revenit la nivelul de crestere anualizata de peste 50%.
"Ramane sa vedem luna viitoare cum vor arata datele publicate de BNR. Deocamdata nu stim daca s-a schimbat tendinta si restantele vor inregistra in continuare ritmuri si mai mari de crestere anualizata sau daca este ceva sezonier, volatil. Luna august este luna de concedii. Iar daca sunt intarzieri la plata ratelor, nu inseamna neaparat ca sunt credite neperformante", a spus Lucian Anghel, economist-sef al BCR.
Soldul restantelor la creditele populatiei a ajuns in august la 729,55 milioane de lei (206,67 milioane de euro), in crestere cu 7,27% fata de luna precedenta.
Ca pondere in total credite de retail, restantele nu prezinta vreun pericol, spun analistii, in conditiile in care acestea nu depasesc nivelul de 1%.
Structura pe monede a restantelor populatiei arata ca peste 82% din total erau in august la creditele contractate in moneda nationala, in conditiile in care creditul in lei nu este majoritar in finantarea persoanelor fizice. Din cele peste 90 de miliarde de lei (circa
25,4 miliarde de euro) - soldul total al creditelor de retail in luna august, doar 44% au fost imprumuturi in moneda nationala.
Analistii explica acest lucru prin faptul ca imprumuturile in lei sunt de valoare mica, contractate de populatie pentru consum si nu au in spate o garantie reala. Portofoliul de credite de consum al bancilor este cel mai expus la neplata ratelor, in timp ce creditele ipotecare, contractate in euro, care sunt in general pe termen lung si "acoperite" printr-o garantie reala, vor avea intotdeauna cel mai scazut grad de nerambursare, a explicat Lucian Anghel.
Deprecierea soc a leului de la inceputul lunii nu ii va ajuta pe cei care au credite in valuta, dar si la inceputul anului euro depasise 3,7 lei si nu s-a observat nicio corelatie cu cresterea restantelor la credite, spun analistii.
Numarul de persoane fizice care au restante la banci mai mari de 30 de zile a ajuns in august la 390.986, cu 18% mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut. In acelasi timp, si numarul restantelor a crescut cu 22% fata de anul trecut, pana la 518.735. Astfel, datele arata ca un client ar putea avea chiar doua credite restante.
Analistii spun ca atunci cand un client are probleme in rambursarea unui credit, atunci ar putea avea probleme si cu alte produse de finantare, precum cardurile de credit, fiind vorba de un "efect de contagiune".
Cele mai multe credite neperformante, reprezentand peste 72% din total, sunt in categoria de intarziere de "peste 90 de zile". O pondere de aproape 18% din total reprezinta creditele scoase in afara bilantului, adica cele vandute companiilor de recuperare creante.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO