Bănci și Asigurări

Restantele populatiei, pe trend descendent

Restantele populatiei, pe trend descendent

Click pentru imaginea intreaga

25.08.2008, 18:19 13

Restantele acumulate de populatie au franat in iunie pentru a patra luna la rand, inregistrand cea mai mica crestere anualizata din ultimii ani, de 64%, conform datelor BNR.
Temperarea ritmului de crestere este sustinuta si de o corectie a soldului restantelor care a ajuns in luna iunie la 703 mil. lei (193 mil. euro), in scadere fata de luna precedenta, cand soldul era de 707 mil. lei (195 mil. euro).
Ritmul de crestere al restantelor la creditele bancare este pe un trend descendent din februarie, cand restantele galopau cu o crestere anualizata de 100%. De la inceputul acestui an, restantele au crescut in valoare nominala, dar cu un ritm din ce in ce mai lent, ajungand in luna iulie sa scada chiar si in valoare nominala.
"Luand in considerare temperarea volumui de credite acordate, noile norme BNR, majorarile de salarii de care beneficiaza populatia si modalitatea mai eficienta a bancilor de a-si recupera creditele, ma astept in continuare la o evolutie pozitiva in ce priveste creditele neperformante. Dar aceasta se datoreaza si efectului de baza, raportarea la un volum mai mare de restante, ce conduce la temperarea ritmului", a spus Lucian Anghel, eco-nomistul-sef al BCR.
Structura pe monede a restantelor a ramas neschimbata, in jur de 84% restantele la creditele in lei si 15% la creditele in euro.
"In timp ce restantele la creditele ipotecare tind spre zero, creditele de consum sunt cele care creeaza probleme, si ma refer la cele de consum fara garantie, contractate in lei. Creditele ipotecare au in spate valuta, iar acestea nu creeaza mari probleme bancilor", a mai spus Lucian Anghel.
Daca in luna mai numarul celor care aveau restante la banci mai mari de 30 de zile era de 396.000, in iunie numarul datornicilor a fost mai mic, de 393.000, adica o parte din creditele neperformante au fost achitate. Numarul restantelor este mult mai mare, ceea ce inseamna ca unui restantier ii pot corespunde mai multe restante.
Daca o persoana are probleme in rambursarea unui credit, atunci va avea probleme si la cardurile de credit sau alte produse. E vorba de un efect de contagiune, a explicat economistul-sef al BCR.
In ce priveste perioada de intarziere, cele mai multe credite neperformante, circa 70%, sunt din categoria de peste 90 de zile intarziere.
Creditele scoase in afara bilantului, adica cele care se considera nerecuperabile de catre banci, detin o pondere de peste 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO