Bănci și Asigurări

Restantele populatiei si firmelor s-au dublat, la 545 mil. euro

19.10.2008, 20:03 22

Restantele la creditele in lei acumulate de populatie si companii inregistrau in august o crestere accelerata, cu 143% fata de aceeasi luna a anului trecut, conform datelor BNR.

Clientii bancilor au rambursat mai usor creditele in valuta, unde cresterea anualizata a restantelor a fost de 81%.
Valoarea cumulata (lei plus valuta) a restantelor acumulate de clientii bancilor au ajuns in august anul acesta la un nivel cu 123% mai ridicat decat anul trecut.
Astfel, soldul restantelor acumulate de populatie si companii la creditele bancare atat in lei, cat si in valuta au atins in august nivelul de 1,92 miliarde lei (545 de milioane euro). Soldul a avansat cu 9,44% fata de luna iulie, cand restantele totalizau 1,75 miliarde lei (497 milioane euro).
"Daca ne uitam de la ce baza se pleaca, e normal sa fie mare cresterea. Insa nu exista niciun pericol in ceea ce priveste creditele neperformante, din moment ce ele raman la un nivel foarte redus, ca pondere in total credite acordate. In plus, trebuie sa ne comparam cu tarile din regiune, si vom vedea ca suntem sub media Europei", a subliniat Ella Kallai, economist-sef al Alpha Bank.
Ca pondere in total credite, restantele acumulate de clientii bancilor erau in luna august in jurul nivelului de 1,04%, in timp ce anul trecut in aceeasi perioada ponderea era mai redusa, de 0,7%. Analistii spun ca nu exista motive de ingrijorare la o usoara crestere a ponderii detinute de restante in total credite, din moment ce creditul inregistra ritmuri de crestere de 70% anual.
Valuta sta si din acest punct de vedere intr-o lumina mai buna decat leul. Ponderea restantelor la creditele in valuta a fost de 0,48% in august, in timp ce ponderea restantelor in lei a fost de 1,72%.
Si dupa volumul de restante leul este moneda in care rambursarea creditelor a inregistrat rezultsatele mai slabe. Aproape 75% din restante au fost la creditele in lei, si anume, un sold de 1,43 miliarde lei (407 milioane euro), in timp ce restantele acumulate la creditele in valuta raman la un nivel mult mai jos, un sold de 488 milioane lei (138 milioane euro).
Restantele sunt mult mai mari la lei decat la creditele in valuta, in conditiile in care soldul creditelor acordate in moneda straina este mai mare decat soldul imprumuturilor in lei. Explicatia data de analisti este ca, in general, creditele acordate in valuta sunt credite pe termen lung si au in spate o garantie reala, in timp ce creditele acordate in lei sunt imprumuturi de consum.
Volumul total de credite acordate in valuta a ajuns in august la 28,6 mld. euro, in timp ce volumul de imprumuturi in lei s-a apropiat de 23,6 mld. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO