Bănci și Asigurări

Rezerva valutara a BNR a urcat cu 2,2 mld. euro in august

Rezerva valutara a BNR a urcat cu 2,2 mld. euro in august

Analistii bancilor comerciale spun ca saltul spectaculos al rezervei valutare a fost alimentat de cumpararile de euro operate de BNR pe piata interbancara prin intermediul unei banci locale.

04.09.2007, 18:41 30

Rezerva valutara a BNR a facut un salt record in august, de 2,25 miliarde de euro, urcand la 24,69 miliarde de euro. BNR explica aceasta crestere in special prin "cresterea puternica" pe piata internationala a preturilor obligatiunilor guvernamentale aflate in portofoliu. Analistii bancilor comerciale considera insa ca majorarea puternica a rezervei valutare confirma suspiciunile privind interventiile BNR pe piata valutara. Astfel, BNR a inregistrat in august intrari la rezerva de peste 2,7 miliarde de euro.
"Cresterea puternica a rezervei valutare arata ca banca comerciala a Bancii Nationale a fost foarte activa in ultima luna", spune Florian Libocor, analist financiar la BRD-SocGen. El spune ca este greu de estimat cata valuta a atras BNR de pe piata interbancara, insa sumele sunt cel mai probabil importante, de circa 1,5 miliarde de euro. In primele luni ale anului rezerva a inregistrat trei scaderi succesive, iar cea mai mare crestere a fost in mai, de 530 de milioane de euro.
Banca centrala nu detaliaza intrarile de valuta, indicand doar o serie de surse, printre care si veniturile obtinute din administrarea rezervelor si modificarile rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale. In august a fost adaugata si cresterea preturilor obligatiunilor detinute.
Iesirile de valuta de la rezerva au fost de aproape 515 milioane de euro, reprezentand in special plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice si garantate public.
Saltul din august este depasit doar de cel inregistrat in octombrie anul trecut, cand rezerva a crescut cu 2,4 miliarde de euro. Atunci insa BNR a preluat la rezerva cele 2,2 miliarde de euro incasate de stat pentru vanzarea pachetului de actiuni detinute la BCR.
Inca din iulie, cand leul se aprecia puternic, o banca locala importanta a inceput sa cumpere volume importante de valuta, determinand cresterea cotatiilor.
Leul se apreciase cu 8% de la inceputul anului, pana la un curs de 3,11 lei/euro, inainte de presupusa interventie a bancii centrale. Atunci, BNR a inregistrat intrari la rezerva valutara de peste un miliard de euro si cresterea neta a fost de 437 de milioane de euro, iar analistii le-au pus de asemenea pe seama cumpararilor de pe piata valutara.
Si in august dealerii locali au vorbit despre posibile interventii ale BNR pe piata. Contextul a fost insa diferit, intrucat si speculatorii straini au operat inchideri de pozitii, pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare internationale. Desi sentimentul speculatorilor pentru pietele emergente s-a imbunatatit la sfarsitul lui august, iar majoritatea monedelor din regiune au recuperat teren in fata euro, leul nu a reusit sa se mai aprecieze. Dealerii au remarcat din nou aceeasi banca locala care a cumparat volume importante de valuta, in timp ce majoritatea jucatorilor vindeau.
Evolutia intrarilor la rezerva valutara sugereaza ca BNR a cumparat mai multa valuta in august decat in iulie. Comparativ cu minimul atins la inceputul lui iulie, de 3,11 lei pentru un euro, cursul este acum cu peste 5% mai sus.
Rezervele internationale ale BNR (valuta plus aur) se ridicau la sfarsitul lui august la 26,3 miliarde de euro. Rezerva de aur s-a mentinut la 104,7 tone, in timp ce valoarea acesteia a crescut la 1,64 miliarde de euro, datorita evolutiei preturilor pe pietele internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO