Bănci și Asigurări

Rezerva valutara a BNR ajunge la un nou maxim istoric

Rezerva valutara a BNR ajunge la un nou maxim istoric

Click pentru imaginea marita

05.09.2006, 18:01 20

BNR a strans la rezerva valutara inca 246 mil. euro in august, consolidand astfel cresterea inceputa in iulie si reusind sa stearga scaderea din lunile de primavara.
In aceste conditii, rezerva valutara a BNR a urcat pana la un nou maxim istoric, de aproape 18,53 de miliarde de euro, peste maximul anterior de 18,29 de miliarde, inregistrat in aprilie.
Expansiunea de luna trecuta, dubla fata de cea din iulie, s-a realizat in conditiile in care la rezerva au intrat aproape 491 de milioane de euro, reprezentand venituri din administrarea rezervelor internationale, modificari ale rezervelor minime constituite de bancile comerciale si cedari de valuta la rezerva statului. Oficialii bancii centrale sustin ca din toamna trecuta BNR nu a mai fost prezenta in piata valutara pentru a controla evolutia cursului. In lipsa cumpararilor de valuta din piata, ritmul de crestere al rezervelor valutare a incetinit sensibil, inregistrandu-se chiar scaderi succesive in lunile de primavara, cand platile in contul datoriei externe au fost mai insemnate.
In august, au iesit de la rezerva ceva mai putin de 245 de milioane de euro, reprezentand plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa, comisioane si modificari ale rezervelor minime constituite de bancile comerciale.
Pana la sfarsitul anului, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor insumeaza 271 mil. euro.
Comparativ cu august trecut, BNR a reusit sa-si majoreze rezervele cu putin peste 2 miliarde de euro. Cea mai importanta parte a acestei cresteri a fost acumulata de la inceputul anului, primele opt luni aducand un plus de 1,7 miliarde de euro la rezerva.
Cu rezerve internationale care depasesc 20 mld. euro (incluzand rezervele valutare si aur de aproximativ 1,6 mld. euro), BNR priveste cu relaxare liberalizarea completa a contului de capital, putand sa faca fata unor miscari agresive de capitaluri. De altfel, leul s-a dovedit destul de stabil in fata miscarilor de capitaluri pe plan mondial din mai si iunie, care s-au resimtit si pe piata locala, inregistrand fluctuatii mai mici decat monedele din regiune si ramanand sub nivelul de la inceputul anului. Pe de alta parte, o parte din jucatorii speculativi si-au inchis pozitiile pe piata locala in toamna trecuta, cand BNR a fortat prabusirea dobanzilor, pentru a descuraja jocul pe leu. De atunci, leul a fost destul de stabil, reducand posibilitatea de speculatii si interesul speculatorilor pentru piata locala.
Pe de alta parte, gradul de acoperire a importurilor prin rezervele internationale se mentinea in iunie la 6,1 luni, in scadere fata lunile precedente, insa peste limita considerata optima. Cu cresterile rezervei din iulie si august, ramane de vazut daca se vor inregistra noi cresteri ale gradului de acoperire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO