Bănci și Asigurări

Rezerva valutara urca la 25,5 mld. euro

04.02.2008, 18:39 14

Rezerva de valuta a BNR a urcat din nou in ianuarie, ajungand la un varf istoric de 25,55 miliarde de euro, dupa ce inregistrase o scadere usoara in decembrie.
Luna ianuarie a adus o crestere semnificativa a volumului intrarilor si iesirilor de valuta de la rezerva administrata de BNR comparativ cu lunile precedente.
Cresterea de 245 de milioane de euro din ianuarie a avut loc pe fondul unor intrari de 1,03 miliarde de euro, pentru care banca centrala indica drept surse modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si veniturile din administrarea rezervei internationale.
Intrarile din ianuarie sunt sensibil mai mari decat cele din lunile precedente. Totusi, volumul este aproape identic cu cel inregistrat in ianuarie 2007. Atunci, rezerva valutara a crescut cu 395 de milioane de euro.
Pe de alta parte, din visteria bancii centrale au iesit luna trecuta 794 de milioane de euro, reprezentand plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Economiei si Finantelor, plati din contul Comisiei Europene si modificarea rezervelor minime ale bancilor comerciale.
Potrivit datelor BNR, platile in contul datoriei externe au fost insa de numai 41 de milioane de euro. Pana la sfarsitul anului, platile scadente in contul datoriei publice externe totalizeaza 1,79 miliarde de euro.
Dealerii au suspectat BNR ca a vandut valuta indirect pe piata prin intermediul unei banci locale in ultimele zile ale lunii trecute, pentru a forta o scadere a cotatiilor, dupa ce leul pierduse rapid teren in fata euro, coborand la minimul ultimilor trei ani. Volumele foarte mari nu dau insa indicii clare privind astfel de operatiuni.
BNR mai detine 103,7 tone de aur, valoarea acestuia urcand la peste 2 miliarde de euro, pe fondul cresterii cotatiilor pe pietele internationale. In aceste conditii, rezervele internationale ale BNR (valuta plus aur) au urcat in ianuarie la un nou maxim de 27,62 miliarde de euro.
Datorita rezervelor importante banca centrala are o pozitie destul de confortabila, putand sa acopere cu usurinta o eventuala iesire brusca a capitalurilor cu potential speculativ, care sunt estimate la 3,3 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO