Bănci și Asigurări

Romania a intrat pe pagina web a RBS

08.10.2008, 15:18 25

Romania a intrat oficial pe harta operatiunilor unuia dintre cele mai mari grupuri financiare britanice, Royal Bank of Scotland (RBS), tocmai intr-un moment in care bancile din Marea Britanie negociaza un plan de finantare din partea statului pentru a rezista in fata crizei internationale.

Pe site-ul RBS a fost introdusa o pagina de prezentare a serviciilor oferite in Romania, inclusiv cu o varianta in limba romana, in care se face referire doar la produse si servicii pentru clientii companii. In ultimii ani, ABN Amro Romania - care se pregateste sa devina RBS Romania - a dezvoltat insa si o structura de consumer finance, abordand si segmentul clientilor persoane fizice cu venituri peste medie.
"RBS opereaza in Bucuresti si in mai multe orase din Romania, unde imbina cunostintele locale cu expertiza globala", se spune in deschiderea paginii.
Romania face parte din grupul de piete din regiunea Europa, Orientul Mijlociu, Africa.
In acelasi timp, britanicii au inceput sa-si promoveze brandul in Bucuresti si se pregatesc sa schimbe imaginea corporatista a sucursalelor ABN Amro Romania, care sunt gata de a fi rebotezate.
Este pentru prima data cand o banca din Marea Britanie vine pe piata locala. Desi in mediile bancare locale existau indoieli in legatura cu intentiile britanicilor de a pastra si dezvolta filiala de la Bucuresti preluata in cadrul tranzactiei prin care au cumparat anul trecut o parte din operatiunile internationale ale ABN Amro, RBS a lansat un plan de rebranding si nu da semne ca ar pregati o restructurare semnificativa a activitatilor ABN Amro Bank Romania.
Banca este reconoscuta drept unul dintre jucatorii mari si profitabili de pe piata serviciilor pentru companii, cu peste 12 ani de operatiuni. Ca atare, chiar in ipoteza in care RBS ar hotari sa renunte la piata romaneasca, exista competitori gata sa preia portofoliul.
Pe de alta parte, RBS nu are deloc experienta in regiune. Alaturi de filiala ABN Amro Romania, preia activitati similare din Cehia si Polonia - unde olandezii incepusera operatiunile inca din 1991. Britanicii detin insa o expertiza importanta si pe zona de retail si ramane de vazut ce strategie vor adopta in particular pentru piata romaneasca, in care multi jucatori inca vad potential de crestere puternica.
In contextul crizei financiare internationale, Sir Fred Goodwin, CEO al RBS, a afirmat marti ca anul 2009 va constitui o provocare si ca peisajul competitiv se va schimba. El sustine ca grupul RBS este suficient de puternic pentru a raspunde provocarii si ca are flexibilitatea pentru a raspunde oportunitatilor de crestere organica in momentul in care acestea apar. "Oportunitatile vor fi distribuite inegal din punct de vedere geografic", a spus Goodwin.
In ultima perioada, actiunile RBS au scazut puternic la bursa. Guvernul de la Londra evalueaza posibilitatea de a investi cel putin 79 de miliarde de dolari pentru recapitalizarea a trei dintre cele mai mari banci britanice - RBS, Barclays si Lloyd's TSB.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO