Bănci și Asigurări

România, trasă la răspundere de UE pentru că nu a implementat rezoluţia bancară

România, trasă la răspundere de UE pentru că nu a...

Autor: Anca Dumitrescu

23.10.2015, 00:04 560

Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a UE cu privire la netranspunerea legislaţiei referitoare la redresarea şi rezoluţia bancară de către România, Luxemburg, Polonia, Cehia, Suedia şi Olanda, ceea ce implică impunerea unei penalităţi zilnice până la transpunerea integrală a directivei.

Rezoluţia bancară este un element central al cadrului de reglementare instituit pentru a crea un sector financiar mai sigur şi mai solid în urma crizei financiare.

Noile norme oferă autorităţilor naţionale instrumentele şi competenţele necesare pentru a atenua şi a gestiona dificultăţile majore sau falimentul bancilor şi ale marilor firme de investiţii din toate statele membre ale UE.

Obiectivul este acela de a se garanta faptul că băncile aflate în pragul insolvenţei pot fi restructurate fără a obliga contribuabilii să platească, în vederea menţinerii stabilităţii financiare, pentru băncile cu probleme.

Directiva prevede ca acţionarii şi creditorii băncilor să suporte partea lor de costuri, prin intermediul mecanismului de recapitalizare internă.

Comisia Europeană consideră extrem de important ca aceste norme să fie în vigoare în toate statele membre. Data limită pentru transpunerea acestor norme în dreptul naţional a fost 31 decembrie 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO