Bănci și Asigurări

Românii au 1,7 mld. euro în conturile de pensie privată

Românii au 1,7 mld. euro în conturile de pensie privată

Autor: Ciprian Botea

11.05.2012, 00:05 712

Cele nouă fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) administrau la sfârşitul lunii aprilie active cu o valoare totală de 7,5 miliarde de lei (1,7 mld. euro) după ce pe parcursul lunii trecute în conturile celor 5,6 milioane de participanţi s-au strâns 260 de milioane de lei, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Valoarea medie a unui cont de pensie era de circa 1.330 de lei (300 de euro), în condiţiile în care au trecut deja patru ani de la startul sistemului.

Aproximativ 5% din participanţi nu au niciun ban în contul de pensie, în timp ce pentru 10-20% din aceştia nu sunt virate contribuţii în fiecare lună.

Peste 30.000 de angajaţi au intrat luna trecută în sistem, numărul participanţilor noi înregistraţi de la începutul anului depăşind 110.000 de persoane. Angajaţii noi cu vârsta sub 35 de ani trebuie să îşi aleagă un fond de pensii private în primele patru luni de la obţinerea primului loc de muncă, fond în care se livrează 3,5% din veniturile salariale brute. Cei mai mulţi nu îşi aleg însă singuri fondul de pensii, fiind repartizaţi aleatoriu. Cele mai mari fonduri de pensii obligatorii sunt administrate de olandezii de la ING şi de Allianz-Ţiriac. ING avea 1,7 milioane de participanţi şi active de 2,86 miliarde de lei la finalul lunii trecute, în timp ce Allianz administra active de 1,76 miliarde de lei pentru 1,3 milioane de participanţi. Pe locurile următoare se află Generali şi Alico, cu câteva sute de milioane lei sub administrare.

Pe segmentul fondurilor de pensii private facultative (pilonul III) volumul activelor a ajuns la 495 mil. lei (113 mil. euro) la sfârşitul lunii aprilie, fiind în creştere cu echivalentul a 12 mil. lei faţă de luna anterioară. Cele 11 fonduri de pensii private facultative aveau circa 170.000 de participanţi la finalul lunii trecute.

Piaţa pensiilor facultative s-a dezvoltat greu, mai ales în perioada de criză, dar jucătorii din piaţă spun că în prezent companiile sunt mai atente la pachetele de beneficii pe care le acordă angajaţilor, printre aceste beneficii numărându-se şi pensiile facultative. ING şi Allianz-Ţiriac domină şi acest segment de piaţă, administrând aproape 70% din activele totale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO