Bănci și Asigurări

Românii au avut în buzunare 34 mld. lei în fiecare zi din septembrie

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Ciprian Botea

04.11.2013, 20:18 152

Numerarul aflat zilnic în circulaţie a stagnat în septembrie la maximul istoric de 34 miliarde de lei atins în luna anterioară, dar a fost cu trei procente sau un miliard de lei peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Volumul numerarului aflat în circulaţie este dublu faţă de nivelul din urmă cu şase ani.

Chiar dacă ritmul lunar de creştere al cash-ului din economia reală a încetinit în ultimele luni comparativ cu anul trecut, când numerarul creştea cu două cifre lunar, avansul este în continuare peste rata inflaţiei.

Aceasta înseamnă că - în condiţiile unei economii încă slăbite de criză, în care veniturile populaţiei şi ale firmelor stagnează - creşterea numerarului în circulaţie a avut loc în dauna economisirii.

Totuşi, ritmul anual de creştere al depozitelor overnight a continuat să crească cu două cifre, stocul ajungând la 62 miliarde de lei la sfârşitul lunii septembrie. Stocul depozitelor overnight fluctuase în jurul a 56-57 miliarde de lei pe parcursul anului trecut.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO