ZF 24

Românii plătesc anual rate la creditele contractate de la bănci de 6 mld. euro

Românii plătesc anual rate la creditele contractate de...

Autor: Ciprian Botea

29.10.2013, 00:08 9

Peste trei milioane de români s-au îndatorat pentru consum, în timp ce mai puţin de 300.000 de persoane au luat credite pentru achiziţia de locuinţe.

Clienţii persoane fizice cu credite în derulare plătesc anual rate la bănci de circa 6 miliarde de euro (27 mld. lei), adică 23% din veniturile brute, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor privind gradul de îndatorare al populaţiei din ultimul raport asupra stabilităţii financiare publicat de BNR.

Un număr de 4,3 milioane de români au contracte de credit în derulare. Cum salariul mediu brut lunar este de 2.200 de lei, rezultă că veniturile anuale ale datornicilor se ridică la 115 miliarde de lei (echivalentul a 26 mld. euro). Fiecare debitor cheltuie anual 1.400 de euro cu ratele la credite. Clienţii români depun un efort vizibil mai mare pentru plata ratelor la credite comparativ cu ceilalţi europeni. De exemplu, un european plăteşte în medie la bancă o rată care echivalează cu 14% din venitul brut.

„Un determinant important al acestei situaţii l-a reprezentat diferenţialul între rata dobânzii în moneda naţională comparativ cu moneda europeană, diferenţial care a înregistrat o reducere semnificativă în ultima perioadă“, explică specialiştii BNR în raportul asupra stabilităţii financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO