Bănci și Asigurări

Săptămână agitată pentru leu: cursul se apropie de 4,52 lei/euro

Săptămână agitată pentru leu: cursul se apropie de 4,52 lei/euro

Autor: Ciprian Botea

24.09.2012, 00:04 312

Leul începe săptămâna aceasta sub semnul agitaţiei din ultimele zile de pe piaţa valutară care a împins din nou cursul de schimb peste pragul de 4,5 lei/euro, în ciuda îmbu­nătăţirii sentimentului pe pieţele financiare internaţionale.

BNR a afişat vineri un curs de schimb de 4,5125 lei/euro, un maxim al ultimelor cinci săptămâni, dar maximul atins pe piaţa intebancară în ultima zi a săptămânii a fost de 4,52 lei/euro. Un curs de schimb mai ridicat nu a mai fost anunţat de banca centrală de la jumătatea lunii august.

Euro s-ar putea aprecia dincolo de 4,52 lei săptămâna aceasta în lipsa susţinerii băncii centrale, spun dealerii. "Slăbirea monedei naţionale s-ar putea accentua de la acest nivel, dată fiind absenţa unor semne clare de intervenţie a BNR în ultima perioadă", potrivit unui raport al ING Bank.

Deprecierea leului din ultima perioadă vine în condiţiile în care cursul coborâse până la 4,46 lei/euro la finalul lunii august pe fondul intervenţiei băncii centrale, care a limitat drastic cantitatea de lichiditate injectată în piaţă în cadrul operaţiunilor repo organizate săptămânal.

Evoluţia leului a fost în contrast cu cea a valutelor din regiune, care s-au apreciat vineri pe fondul veştilor pozitive venite din zona euro. Presa internaţională a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că autorităţile de la Bruxelles lucrează la un nou plan de salvare a Spaniei.

Dolarul american a continuat, în schimb, să scadă la cursul oficial şi a ajuns la 3,4642 lei/euro. Ştirile pozitive din Europa au întărit puternic moneda unică europeană în faţa dolarului american, ceea ce a avut ca efect şi întărirea leului faţă de dolar.

BNR calculează cursul leu/dolar în mod indirect, pe baza parităţii euro/dolar şi a cotaţiilor leu/euro.

Deprecierea leului în faţa euro vine şi în condiţiile în care BNR a început să pompeze din nou lichiditate în piaţă, ceea ce a avut ca efect inclusiv scăderea dobânzilor la care băncile se împrumută între ele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO