Bănci și Asigurări

Scad marjele. Incearca bancherii sa dea credite noi?

Scad marjele. Incearca bancherii sa dea credite noi?
10.02.2010, 23:02 23

Bancherii au majorat anul trecut marjele de dobanda dintrecreditele si depozitele noi in lei cu peste doua puncteprocentuale, pana la 5,85% in decembrie fata de 3,44% in aceeasiluna din 2008 pentru ca au incercat sa-si acopere costurile increstere cu imprumuturile neperformante, dar in ultimele luni auaparut semne ca tendinta se inverseaza, dupa cum arata dateleBancii Nationale.

In noiembrie si decembrie diferenta dintre dobanzile lacreditele si depozitele noi in lei a coborat cu circa un procentfata de lunile anterioare, acesta fiind primul semnal ca bancileincearca sa-si creasca din nou portofoliul de credite, spunanalistii. "Aversiunea la risc a mai scazut si probabil bancile audevenit mai flexibile in incercarea de a atrage clienti noi",comenteaza Catalina Molnar, economistul-sef al RBS Bank. In 2009,marjele de dobanda la lei au atins un maxim record de 6,77%, inoctombrie.

Bancile au mai redus din marjele de castig si in conditiile incare ponderea imprumuturilor restante in total credite a scazutusor in decembrie, coborand la 1,46% fata de 1,68% in noiembrie.Marjele acopera costurile cu neperformantele, costurileoperationale si cele cu rezervele minime, ajungand sa asigure ceamai mare parte din profitul operational al bancilor.

Totusi, analistii spun ca exista sanse ca scaderea timida amarjelor in ultimele luni sa nu se concretizeze intr-o tendinta petermen lung, avand in vedere volatilitatea dobanzilor de pe piatainterbancara.

"In perioada urmatoare ma astept ca dobanzile sa scada mairepede la depozite decat la credite pentru ca exista o problema cuvolatilitatea dobanzilor interbancare, care a fost incurajata deBNR pentru a limita miscarile pe curs. Daca dobanzile interbancarevor creste, este de asteptat ca bancile sa ramana in defensiva pepartea de creditare", spune Molnar.

Soldul creditului privat a stagnat anul trecut in jurul a 47mld. euro.

Marjele de castig la creditele si depozitele existente in soldau continuat totusi sa creasca atat la lei, cat si la euro.Diferenta de dobanda a urcat la 7,15% la lei si 3,45% la euro indecembrie, fata de 4,25% respectiv 2,45% in aceeasi luna din 2008.La euro, marja la creditele si depozitele noi chiar s-a dublatintr-un singur an, pana la 3,04%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO