Bănci și Asigurări

Scăderea resurselor de finanţare a subţiat cu 700 mil. euro bilanţurile Alpha şi Bancpost

Scăderea resurselor de finanţare a subţiat cu 700 mil. euro bilanţurile Alpha şi Bancpost

Autor: Ciprian Botea

04.06.2012, 00:02 287

Alpha Bank şi Bancpost, cele mai mari bănci locale cu acţionariat elen, aveau la finalul lunii martie depozite atrase de la clientelă de 3 mld. euro, în creştere cu echivalentul a 52 mil. euro faţă de finalul anului trecut. Comparativ cu martie 2011, depozitele au scăzut însă cu 400 mil. euro.

Soldul creditelor acordate de subsidiarele locale ale grupurilor Alpha şi Eurobank (acţionarul majoritar al Bancpost) a scăzut în paralel cu 700 mil. euro şi a ajuns la 6,3 mld. euro, scăderea resurselor având un impact major asupra vânzărilor de credite şi implicit a veniturilor din dobânzi şi comisioane.

Alpha Bank, a opta bancă locală după activele deţi­nute, a pierdut 20% din depozite într-un interval de un an şi a ajuns la un volum al resurselor atrase de la clientelă de 1,2 mld. euro la sfârşitul lunii martie, perioadă în care portofoliul de credite s-a subţiat cu 400 mil. euro.
Banca avea după primul trimestru un sold al creditelor de 3,2 mld. euro, din care aproape două treimi erau finanţări acordate companiilor. Creditele pentru firme au scăzut însă cu 13% în ultimul an, la 2,1 mld. euro, însă cel mai afectat a fost portofoliul de credite de consum, care s-a restrâns cu 18%. Alpha a raportat însă o creştere cu aproape 5% a finanţărilor acordate pentru achiziţia de locuinţe, la 874 mil. euro, în condiţiile în care a fost una dintre cele mai active bănci în programul "Prima casă".
Scăderea la nivel agregat a bilanţului s-a reflectat însă în reducerea cu 22% a veniturilor încasate de bancă în primul trimestru, până la 34 mil. euro. Chiar dacă banca a tăiat şi cheltuielile operaţionale cu 12%, rezultatul din primul trimestru a fost negativ, pierderea brută ridicându-se la 5,3 mil. euro, din cauza cheltuielilor de 19 mil. euro cu provizioanele de risc.
Cheltuielile cu provizioanele s-au majorat cu 27% în T1 pentru că bilanţul băncii a continuat să se deterioreze, pondere creditelor neperformante în portofoliul total urcând la 12,5%, faţă de 7,9% în martie 2011.
Şi Bancpost a raportat o pierdere netă de peste 10 mil. euro, de zece ori mai mult decât în primul trimestru al anului trecut, după ce veniturile operaţionale au scăzut cu 19%, ajungând la 54 mil. euro, iar presiunea creditelor neperformante a crescut.
Banca avea o pondere a creditelor neperformante de 20,4% la sfârşitul primului trimestru, cu patru puncte procentuale peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Deteriorarea portofoliului vine în condiţiile în care soldul total al creditelor a scăzut cu 7% în ultimul an şi a ajuns la 3,1 mld. euro.
Tot cu 7% a scăzut şi soldul depozitelor, care era de 1,8 mld. euro la finalul lunii martie, Bancpost având însă cel mai stabil portofoliu de depozite dintre toate băncile cu acţionariat elen. Clienţii şi-au retras depozitele de la subsidiarele băncilor elene pe fondul crizei din Grecia care a erodat imaginea acestora în faţa clienţilor.
Spre exemplu, Piraeus Bank a pierdut aproape o treime din depozite într-un an, iar Alpha şi Banca Românească au rămas fără 20% din resursele atrase de la clientelă. Bancpost, a zecea bancă locală după
active, a fost însă mai puţin afectată de valul retragerilor de depozite pentru că are propriul brand şi de multe ori nu este asociată de către clienţi cu acţionarul majoritar din Grecia, grupul EFG Eurobank.
Cu toate că veniturile au scăzut cu o cincime în primul trimestru, Bancpost nu a reuşit să reducă în acelaşi ritm cheltuielile operaţionale, care au coborât cu numai 5% şi au ajuns la 38 mil. euro. Cheltulielile au rămas relativ constante chiar dacă banca a trecut printr-un proces de restructurare şi la finalul lunii martie mai avea 275 de sucursale şi agenţii, cu 25% mai puţine decât în aceeaşi lună din 2011. Alpha, în schimb, a evitat măsurile dure de restructurare şi a închis o singură unitate în ultimul an. Numărul angajaţilor era în martie de aproape 2.300 de persoane, faţă de 2.430 de salariaţi în urmă cu un an.
Grupurile Alpha Bank şi EFG Eurobank au fost anul trecut la un pas de fuziune, ceea ce pe plan local ar fi creat a treia bancă după active. Procesul a fost însă abandonat pentru că Alpha s-a răzgândit, considerând că ar ieşi dezavantajată, ţinând cont de efectul pe care restructurarea datoriilor statului elen l-a avut asupra partenerilor de la Eurobank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO