Bănci și Asigurări

Alpha Bank: Fuziunea cu Eurobank ne-ar fi provocat o pierdere, nu valoare adăugată

Autor: Razvan Voican

09.04.2012, 11:55 691

Acţionarii băncii elene Alpha Bank, care controlează Alpha Bank România, au fost convocaţi pe 26 aprilie să decidă revocarea hotărârii din 15 noiembrie 2011 privind fuziunea cu Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, şi dezangajarea din toate acordurile şi procedurile aferente.

În urma analizării impactului pe care restructurarea datoriilor statului elen le-a avut asupra celor două bănci, boardul Alpha Bank a ajuns la concluzia că "fuziunea nu numai că nu reuşeşte să genereze valoare adăugată, ci chiar provoacă o pierdere pentru Alpha Bank şi acţionarii săi".

În aceste condiţii conducerea Alpha susţine că rezultatul fuziunii nu mai este justificabil nici din punct de vedere financiar. Conform înţelegerii de anul trecut, Alpha Bank ar fi urmat să absoarbă Eurobank, în proiectul de fuziune fiind prevăzută şi o majorare de capital substanţială.

Boardul Alpha Bank afirmă că rezultatul restructurării datoriilor Greciei a avut un impact direct şi material asupra premiselor pe care se baza proiectul de fuziune. Chiar dacă nu o spune direct, Alpha sugerează că restructurarea a deteriorat semnificativ poziţia financiară a Eurobank.

"Pe parcursul schimburilor de opinii (de după avizul favorabil al autorităţii de concurenţă de pe 23 ianuarie 2012), părţile au fost în dezacord în privinţa problemelor în discuţie, ceea ce s-a reflectat şi în mesajele publice divergente", arată boardul Alpha Bank.

Alpha susţine că entitatea rezultată din fuziune ar suferi o pierdere de circa 9 miliarde de euro din cauza programului de restructurare a datoriilor elene, mult peste estimările iniţiale, iar participarea acţionarilor săi la suportarea acestei pierderi ar fi mult disproporţionată în comparaţie cu beneficiile fuziunii.

Eurobank nu a avut până acum nicio reacţie la explicaţiile avansate de Alpha Bank pentru anularea fuziunii.

În schimb, a anunţat încheierea unui acord cu Burgan Bank pentru vânzarea băncii sale din Turcia, Eurobank Tekfen, tranzacţie care ar urma să-i amelioreze poziţia de lichiditate cu 800 mil. euro. Eurobank Tefken are un portofoliu de credite de 1,5 mld. euro, cam jumătate din cel al Bancpost.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO