Bănci și Asigurări

Scandalul Goldman Sachs creste euro la 4,16 lei

19.04.2010, 23:04 25

Euro a urcat ieri pana la 4,16 lei pe piata interbancara,marcand astfel a treia zi consecutiva de apreciere, dupa ceapetitul pentru risc al investitorilor internationali a fost lovitde scandalul in care este implicata Goldman Sachs, cea mai marebanca de investitii americana, acuzata de fraude intranzactionare.

BNR a calculat ieri un curs de 4,1597 lei pentru un euro, cu1,68 bani peste nivelul precedent. Acesta este cel mai ridicatnivel atins de euro din 8 ianuarie. In acest rastimp euro a coboratpana la 4,06 lei in martie, iar dealerii au suspectat chiar ca BNRa intervenit pentru a opri scaderea cursului, pe fondul interesuluiridicat al strainilor pentru plasamente in lei. Situatia s-ainversat insa acum.

"Toate monedele din regiune au fost lovite de scandalul GoldmanSachs. Volumele tranzactionate la Bucuresti sunt insa foarte mici",a comentat un dealer. Euro a inceput ziua la nivelul de 4,15 lei,unde urcase inca de vineri dupa-amiaza. Pe parcursul zileicotatiile au urcat pana la 4,16 lei pentru un euro, dupa care aurmat o corectia usoara.

Vestile proaste pentru leu continua astfel sa se acumuleze, dupace in ultimele saptamani apetitul investitorilor straini pentruregiune fusese afectat si de complicarea problemelor financiare aleGreciei si schimbarea politicii de curs de schimb din Polonia.

"Nu este exclus ca banca centrala sa intervina in piata valutarain cazul in care deprecierea va continua catre 4,2 lei pentru uneuro", apreciaza Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank.

Dupa trecerea nivelului de rezistenta de la 4,15 lei pentru uneuro, urmatorul prag este la 4,18 lei/euro, afirma Catalina Molnar,senior economist la RBS Bank Romania. "Consideram ca economia arenevoie mai degraba de un leu mai slab decat de unul prea puternic,dar tendinta de crestere a cursului va fi probabil limitata de BNRpe diferite niveluri. Oricum, nu ne asteptam ca euro sa urce peste4,25 lei anul acesta", spune Molnar. Ea considera ca BNR vainterveni si daca piata va incerca sa duca euro sub 4 lei.

Pe termen mai lung, ea vede presiuni pentru deprecierea leului,in conditiile in care sunt asteptate noi reduceri aledobanzii-cheie la leu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO