Bănci și Asigurări

Schimbari importante in topul companiilor de asigurari

Schimbari importante in topul companiilor de asigurari

Click pentru imaginea marita

20.08.2008, 19:13 82

Piata asigurarilor a fost foarte agitata in primul semestru, mai multe companii inregistrand urcari sau caderi spectaculoase in clasamentul jucatorilor. Cele mai neasteptate evolutii le-au avut asiguratorii controlati de BCR: in timp de BCR Asigurari de Viata a urcat rapid in fruntea clasamentului de profil, compania de asigurari generale a inregistrat o scadere semnificativa a afacerilor, ajungand la mijlocul topului, dupa ce anul trecut a fost unul dintre lideri.
In asigurari generale, Allianz-Tiriac a ramas pe prima pozitie, insa a pierdut circa 2,7 puncte procentuale din cota de piata, ajungand la aproximativ 18%. Primele brute subscrise de companie din asigurari generale au fost de aproape 176 de milioane de euro in primul semestru, in scadere usoara in euro fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Locul doi in clasamentul companiilor de asigurari generale este ocupat de Omniasig, companie membra a grupului austriac Vienna Insurance, la fel ca in prima jumatate a anului trecut. Omniasig a inregistrat o crestere rapida a cotei de piata, de circa 5 puncte, pana la 17,2%, in conditiile in care afacerile au urcat cu 58%, pana la 167,5 milioane de euro.
Pe locul trei in acest top a urcat Asirom, companie care in prima jumatate a anului trecut era al patrulea jucator din piata. Asirom a luat astfel locul BCR Asigurari, care a raportat o scadere brusca a afacerilor in primele sase luni, de circa 33%, ajungand astfel pe pozitia a cincea in clasament.
BCR Asigurari, companie aflata acum in proces de preluare de catre Vienna Insurance Group, "la pachet" cu BCR Asigurari de Viata, a incheiat primele sase luni cu afaceri de 69,5 milioane de euro, fata de circa 104 milioane de euro in aceeasi perioada din 2007.
Mihai Tecau, directorul general al BCR Asigurari, explica aceasta scadere prin renuntarea la asigurarile de credite (risc financiar), pe care compania le incheia mai ales cu banca-mama. Aceste polite sunt cumparate de banci si alte institutii financiare pentru a acoperi riscul de nerambursare a creditelor acordate clientilor. In ultimii ani, daunalitatea pe acest tip de polite a crescut foarte mult.
"In primul semestru al anului trecut politele de risc financiar reprezentau 40% din primele brute subscrise, iar acum ponderea lor este sub 1%. Din mai anul trecut nu mai incheiem astfel de asigurari, pentru ca riscul de neplata era foarte mare, lucru care ne afecta profitabilitatea. Am decis sa reorientam afacerile companiei si sa restructuram portofoliul astfel incat sa crestem profitabilitatea", afirma Tecau.
Profitul BCR Asigurari a fost de 1,9 milioane de euro (7 milioane de lei) in primul semestru, in timp ce cota de piata in asigurari generale s-a redus cu aproape cinci puncte, pana la 7,1%.
Pe locul patru in topul companiilor de asigurari generale a urcat Unita, cu prime brute subscrise de peste 73,7 milioane de euro, in crestere cu 4%. Compania a ocupat in prima jumatate a anului trecut locul sase in acest clasament. La sfarsitul primului semestru din acest an, pe pozitia a sasea in acest top se situa Astra-Uniqa (68,5 mil. euro), in urcare cu un loc, in timp ce pe sapte a ajuns Asiban, care in prima jumatate din 2007 a fost al cincilea jucator din asigurari generale.
Ardaf a reusit sa urce de pe locul zece pe opt, dupa ce a inregistrat o crestere spectaculoasa a afacerilor, de 144%, bazata in special pe vanzarea de asigurari de raspundere civila auto obligatorie (RCA). Cate un loc au coborat si asiguratorii Generali si BT Asigurari, care ocupa pozitia 9, respectiv 10 in clasament.
Doar patru companii de asigurari generale din top 10 au inregistrat cresteri ale cotelor de piata in primul semestru comparativ cu aceeasi perioada din 2007: Omniasig (5,18 puncte), Astra-Uniqa (0,57 puncte), Ardaf (3,32 puncte) si BT Asigurari (0,07 puncte). Si-au redus cotele de piata asiguratorii Allianz-Tiriac (-2,7), Asirom (-0,01), Unita (-0,49), BCR Asigurari (-4,66), Asiban (-1,37) si Generali (-0,74).
In asigurari de viata clasamentul jucatorilor a fost ceva mai linistit in primul semestru, singura miscare spectaculoasa fiind cea a BCR Asigurari de Viata, care a ajuns pe locul trei, dupa ce in prima jumatate din 2007 a ocupat pozitia a saptea. Compania si-a majorat afacerile cu 54% in euro, pana la 17,2 milioane de euro, ajungand la o cota de piata de 7,4%, in urcare cu aproape 2 puncte procentuale.
"Cresterea s-a bazat pe dezvoltarea fortei de vanzari, atat a celei de consultanti bancari, cat si a celei de agenti proprii", a declarat Florina Vizinteanu, directorul general al BCR Asigurari de Viata.
Compania isi vinde produsele prin intermediul a 1.800 de consultanti din cadrul unitatilor BCR si a 800 de agenti de asigurari proprii.
Circa 60% din primele brute subscrise provin din vanzarile prin banca, iar 40% sunt realizate prin reteaua de agenti.
Liderul pietei, ING Asigurari de Viata, a raportat in aceasta perioada o crestrere usoara a primelor brute subscrise, de circa 5%, sub cea a pietei, ceea ce a dus la erodarea cotei de piata cu circa 2,6 puncte, pana la 32%.
A doua companie din top, in schimb, si-a majorat cota cu circa un punct, pana la 16,5%, cu prime brute subscrise de 38 de milioane de euro.
Locul patru in clasamentul companiilor de asigurari de viata a fost pastrat de Asiban, care si-a redus cota cu 0,8 puncte, in timp ce pe pozitia a cincea a ajuns Allianz-Tiriac, care a cazut astfel doua locuri fata de prima jumatate a anului trecut.
Asirom si Aviva au cazut cate un loc, pana pe pozitia sase, respectiv sapte, in timp e urmatoarele locuri nu s-au schimbat, fiind ocupate de Grawe, Generali si Omniasig Life. La fel ca in asigurari generale, sase companii si-au erodat cota de piata si doar patru au inregistrat cresteri.
Potrivit datelor publicate ieri de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, piata asigurarilor a trecut de 1,2 miliarde de euro in primul semestru, cresterea fiind de 22% in lei si de 11% in euro. Primele brute subscrise din asigurari generale au fost de 973,4 milioane de euro, iar cele din asigurari de viata de circa 232 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO