Bănci și Asigurări

Scrisori de interes pentru Banca tiriac de la italieni, greci si germani?

20.08.2003, 00:00 19



Grupul german HVB Group, italienii de la UniCredito sau grecii de la Banca Nationala a Greciei sunt doar cateva dintre numele mari interesate de preluarea pachetului majoritar de actiuni al Bancii tiriac. Potrivit unor surse bancare vanzatorul are deja pe masa scrisorile de interes din partea germanilor, a italienilor si grecilor.



La jumatatea lunii iunie actionarul majoritar al bancii - omul de afaceri Ion tiriac - a lansat catre marile grupuri financiare europene o invitatie pentru manifestarea interesului pentru preluarea pachetului de peste 65% din actiunile bancii pe care o controleaza. Cei interesati trebuiau sa depuna pana la inceputul lui decembrie oferte ferme.



De fapt, informatiile care circula in sistemul bancar au fost confirmate voalat luni seara si de Ion tiriac.



"Avem peste 10 propuneri de parteneriat si suntem pe drumul logic(n.r.-cu vanzarea). Compania Deloitte&Touche a finalizat procesul de due-dilligence (n.r.-audit juridic si financiar) astfel ca in cateva saptamani vom avea lista scurta cu investitorii selectati", a afirmat Ion tiriac.



Banca Ion tiriac a fost infiintata in 1991, structura actionariatului bancii fiind in prezent: grupul de companii "Ion tiriac" - 69,05%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 5,43%, alte persoane fizice si juridice romane si straine - 25,52%.



De vanzarea bancii se vorbeste de mai bine de doi ani, dar fie pentru ca nu s-a dorit cu adevarat vanzarea, fie pentru ca au existat neintelegeri privind pretul oferit, nici pana acum nu s-a concretizat nimic.



In paralel cu procesul de vanzare, banca trece acum insa printr-o perioada de schimbari: de la strategie de piata si pana la management.



Luni seara, printr-o decizie care a luat prin surpindere intreaga piata financiara de la Bucuresti, Anthony van der Heijden, presedintele Bancii tiriac din 1999 si cel care a reusit sa readuca banca in zona performantei in ultimii doi ani, si-a inaintat demisia din conducerea bancii.



Locul lui a fost luat de George Toma Mucibabici care a ocupat pana luni functia de prim-vicepresedinte al Bancii tiriac.



Drumul lui Mucibabici catre sefia Bancii tiriac a trecut pe la Banca Nationala, pe la FMI si chiar pe la Gelsor, grupul financiar al controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.



Primul post important de conducere ocupat de Mucibabici de-a lungul timpului a fost cel de director al Directiei de operatiuni de piata a Bancii Nationale a Romaniei. Poate fi considerat unul dintre pionierii pietei valutare din Romania care a avut un rol important, alaturi de alti membrii din conducerea Bancii Nationale, in depasirea crizei din 1999 cand Romania se apropia cu pasi repezi de starea de incapacitate de plata. Tocmai pentru ca pozitia si cuvantul pe care il avea de spus in banca centrala ii puteau deschide un drum spre unul dintre posturile din varful BNR, plecarea lui la sfarsitul lui 1999 la Gelsor a fost extrem de surpinzatoare. Mucibabici , ca si alti directori din BNR la aceea vreme( de exemplu Adrian Radu - fost vicepresedinte la Banca Romana de Scont la un moment dat), au plecat de fapt la Gelsor ca parte a echipei lui Vlad Soare, fost viceguvernator al BNR. Potrivit informatiilor de la vremea respectiva, se pare ca motivatia financiara venita din sectorul privat a fost net superioara celei de la banca centrala.



Din toamna lui 2001 insa, George Mucibabici este numit prim-vicepresedinte al Bancii tiriac. Acum el asteapta aprobarea din partea Bancii Nationale pentru noua functie. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, spunea ieri ca nu intrevede probleme in avizarea noului presedinte al Bancii tiriac. "Cum a primit avizul pentru functia de prim-vicepresedinte tot asa probabil ca va primi avizul si pentru presedinte", a comentat Vasilescu.



Cert este ca banca isi va continua strategia inceputa in 2003, care vizeaza - in mare - cresterea expunerii pe piata de retail. in primele sase luni banca a obtinut un profit operational de aproape 16 milioane de euro. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO