Bănci și Asigurări

Scumpirea in salturi a creditelor aduce amenintarea nerambursarii

Scumpirea in salturi a creditelor aduce amenintarea nerambursarii

Clientii cu credite de consum sunt primii loviti de cresterea dobanzilor, dar si costul ipotecarelor a inceput sa urce.

01.04.2008, 20:57 22

Daca dobanda-cheie a Bancii Nationale a urcat inapoi la niveluri din vara lui 2005, crescand cu doua puncte si jumatate in mai putin de cinci luni, si dobanzile la creditele in lei acordate de bancile comerciale preiau tendinta.
Creste astfel dintr-o data costul rambursarii imprumuturilor contractate in ultimii doi ani, cand BNR se grabea sa reduca dobanzile.
Presiunea scumpirii creditelor in moneda nationala a inceput sa se acumuleze din septembrie anul trecut, cand piata a ajuns sa resimta o cerere mai mare de lei. Intre timp, pe aceasta tendinta s-a suprapus cresterea costului finantarilor in euro atrase de banci din strainatate din cauza inrautatirii perceptiei de risc fata de Romania.
Efectul nu se lasa asteptat: bancherii incep deja sa vorbeasca despre majorarea provizioanelor pentru a acoperi eventuale pierderi provocate de clientii care nu-si mai pot rambursa datoriile. Cele mai vulnerabile sunt creditele de consum acordate fara garantii, care au umflat repede bilanturile multor banci, dar care se dovedesc in multe cazuri si foarte greu de recuperat.
Scumpirea creditelor, de neimaginat in urma cu un an, in plina euforie a ieftinirilor, poate lovi in plin inclusiv companiile mici si mijlocii, care si-au facut calcule pe baza unui anumit cost al datoriilor. De asemenea, numeroase proiecte imobiliare au fost lansate pe baza finantarilor atrase de la banci, care acum se scumpesc si pun in pericol finanalizarea.
In cazul creditelor in euro, pe langa scumpirea liniilor de finantare din afara, bancile au de absorbit efectul majorarilor de provizioace cerute de BNR, o parte din cost ajungand si la clienti.
A fost o decizie prezentata ca masura de temperare a creditarii in valuta, in favoarea creditului in lei, insa intre timp dobanda-cheie la lei a urcat la 9,5%, impingand in sus toate dobanzile de pe piata.
Unele banci din top 10 sau din vecinatatea clasamentului continua sa gaseasca un debuseu in creditele in franci elvetieni pentru care anunta dobanzi nominale de sub 5% pe an si chiar fara comisioane de administrare.
Scumpirea finantarilor in lei are toate sansele sa continue, avand in vedere oferta scazuta de lei care se profileaza deja, putandu-se transforma intr-o adevarata criza in aprilie, cand se inregistreaza un varf al platilor la bugetul de stat.
Bancile nu exclud un scenariu similar celui de anul trecut, cand dobanzile pe piata interbancara au sarit la 40-50%. Foarte putini jucatori mai au lichiditati in lei de plasat la banca centrala, care ar putea fi nevoita sa recurga din nou la operatiuni prin care sa injecteze lei pe piata. Deocamdata, institutiile de credit incep sa se intreaca in majorari de dobanzi la depozitele in lei, inclusiv prin promotii in cadrul carora ofera dobanzi de 9-10% pe an pentru sume de la 10.000 de lei in sus. O banca a ajuns sa plateasca si o dobanda de 10,5%, semnaland nevoia mare de lei. Costul real al atragerii de depozite la asemenea dobanzi este majorat de rezerva minima obligatorie ceruta de BNR, de 20% din valoarea lichiditatilor atrase.
Evident, pentru a sustine astfel de dobanzi la depozite, bancile scumpesc creditele in lei pe masura. In multe cazuri, majorarile de dobanzi se suprapun cu cresteri ale comisioanelor, rezultand un cost suplimentar greu de suportat mai ales in cazul clientilor care au contractat imprumuturi din vara anului trecut, cand bancile au inceput sa acorde finantari cu grad de indatorare si de 70-80%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO