Bănci și Asigurări

Seful Asirom: In 2010, Romania va fi cea mai importanta tara a grupului Vienna Insurance

30.11.2007, 13:21 22

Operatiunile din Romania vor ajunge sa aiba cea mai importanta contributie la veniturile din strainatate ale grupului austriac Vienna Insurance pana in 2010, considera Boris Schneider, directorul general al Asirom, companie care a intrat recent in portofoliul grupului.
Vienna Insurance mai detine asiguratorii Omniasig, Omniasig Life, Unita si Agras si este liderul pietei locale a asigurarilor, care ar putea ajunge anul acesta la 2 mld. euro.
"In prezent, Cehia este cea mai importanta tara din cadrul grupului. Romania aduce acum 6-7% din veniturile Vienna Insurance din strainatate, insa pana in 2010 aceasta pondere va creste la 10% sau chiar mai mult", afirma Schneider.
Vienna Insurance este cel mai mare grup de asigurari din Austria si, pe langa Romania, activeaza in Albania, Belarus, Bulgaria, Croatia, Cehia, Georgia, Germania, Ungaria, Liecthenstein, Macedonia, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Turcia si Ucraina. In primele noua luni ale acestui an, grupul a inregistrat afaceri de peste 5 miliarde de euro, in crestere cu 16,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si un profit brut de 324 de milioane de euro, cat in tot anul 2006.
Pentru 2010, grupul si-a propus sa obtina un volum de prime brute subscrise de 10 mld. euro, ceea ce inseamna ca operatiunile din Romania ar trebui sa contribuie cu cel putin 1 mld. euro la aceasta cifra de afaceri. In primele noua luni ale acestui an, companiile detinute de austrieci in Romania (fara Asirom, la care grupul nu era actionar majoritar in aceasta perioada) au avut afaceri totale de aproape 304 mil. euro.
Asirom, una dintre cele mai mari companii de asigurari de pe piata locala, este cea mai noua achizitie a grupului austriac. Vienna Insurance a cumparat 30% din actiuni la sfarsitul lui iulie si 20% la inceputul acestei luni, ambele pachete fiind achizitionate de la omul de afaceri Ioan Niculae, pentru suma totala de circa 76 de milioane de euro.
"Cred ca decizia lui Ioan Niculae de a vinde in acest moment a fost foarte inteleapta. A fost momentul potrivit pentru Asirom, deoarece, activand pe o piata foarte competitiva, ne-am fi confruntat cu anumite probleme in viitor daca actionarul majoritar era roman", explica seful Asirom.
El considera ca un grup financiar strain, asa cum este Vienna Insurance, poate acorda un sprijin financiar mai bun unei companii de asigurari, pentru ca urmareste sa obtina profit pe termen lung, nu pe termen scurt, ca grupurile romanesti. "In urmatorii zece ani, piata asigurarilor va continua sa inregistreze cresteri puternice, iar cresterea businessului trebuie sustinuta de majorari de capital, deci trebuie sa ai un grup financiar puternic in actionariat. Profitul in asigurari se obtine pe termen lung, iar grupurile romanesti nu vor sa isi recupereze banii in perioade scurte de timp", sustine Schneider.
El spune ca societatile detinute de Vienna Insurance in Romania vor continua sa functioneze separat, insa se vor cauta sinergii intre acestea. "Urmeaza sa vedem ce sinergii putem gasi intre companiile Vienna Insurance, astfel incat sa ne reducem costurile, dar si sa ne pastram independenta. Ar putea fi vorba de sinergii in domenii ca IT sau diverse proiecte la care sa lucram impreuna", explica directorul Asirom.
In primele noua luni ale acestui an, Asirom a fost singura companie de mari dimensiuni din cadrul grupului ale carei afaceri au batut pasul pe loc. Asiguratorul a incheiat primele trei trimestre cu afaceri de circa 144 de milioane de euro, aproximativ la acelasi nivel ca in primele noua luni din 2006, in conditiile in care afacerile celorlalti doi mari jucatori detinuti de Vienna Insurance pe piata locala aproape s-au dublat. Omniasig a inregistrat o crestere de 80% a primelor brute subscrise, la circa 187 de milioane de euro, iar afacerile Unita au crescut cu 96%, la 102 milioane de euro.
"Nu am inregistrat crestere in aceasta perioada pentru ca am majorat tarifele pentru asigurarile auto Casco, in medie cu 20%, pentru a reveni pe profit pe aceasta linie de business. Am introdus si fransize obligatorii la politele pentru persoane fizice, ceea ce ne-a redus cota de piata, dar ne-a imbunatatit rata daunei", spune Schneider.
El afirma ca Asirom va continua sa se dezvolte pe segmentul asigurarilor auto, acesta fiind principala sursa de crestere a pietei. Pe segmentul RCA, seful companiei se asteapta ca afacerile sa urce cu circa 10% in acest an, comparativ cu 2006, adica pana la aproximativ 63 de milioane de euro.
Per total, Schneider estimeaza ca afacerile Asirom vor inregistra o crestere de sub 10% in acest an, adica pana la cel mult 187 de milioane de euro.

Cat castiga off-shore-urile din afacerea Asirom

Doua din cele trei societati off-shore care au intrat in actionariatul Asirom in aceasta vara vor castiga daca isi vand actiunile catre Vienna Insurance, in cadrul ofertei publice de preluare lansate de grup pe Bursa, in timp ce un off-shore va pierde, pentru ca a cumparat la un pret mai mare decat cel oferit acum de austrieci, de 0,75 lei/actiune. Waterwe Ventures Ltd. ( 9,55%) si Tarkul Estated Ltd. (5,39%) vor castiga circa 2 mil. euro, respectiv 1,1 mil. euro daca ies acum din afacerea Asirom. Societatea care a cumparat mai scump este Damrosch Trading Ltd., care a dat 0,85 lei/titlu si care va pierde 1,8 mil. euro daca isi vinde actiunile austriecilor.

Boris Schneider, directorul general al Asirom: Romania aduce acum 6-7% din veniturile Vienna Insurance din strainatate, insa pana in 2010 aceasta pondere va creste la 10% sau chiar mai mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO