Bănci și Asigurări

Şeful BRD vede primul semn bun: încetinesc provizioanele

Şeful BRD vede primul semn bun: încetinesc provizioanele

Autor: Liviu Chiru

03.05.2011, 23:54 744

BRD a reuşit să aducă sub control provizioanele la începutul lui2011, însă acum presiunea pe venituri dă bătăi de cap. Scădereacheltuielilor cu provizioanele este un prim semnal pozitiv alanului 2011, chiar în condiţiile în care economia nu şi-a revenitconform aşteptărilor, iar asta s-a văzut şi în rezultatele BRD,veniturile fiind în scădere faţă de anul trecut.

"Un prim semnal pozitiv este intrarea pe o pantă descendentă acostului net al riscului, tendinţă care sperăm că va continua de-alungul întregului an", spune Guy Popuet, pre­şe­dinte-directorgeneral al BRD-SocGen.

În primul trimestru, banca a înregistrat cheltuieli cuprovizioanele de 292 mil. lei, în scădere cu 10% faţă de perioadasimilară din 2010. Faţă de ultimul trimestru al anului trecut, cândBRD înregistrase un vârf al provizioanelor, de 550 mil. lei, costulriscului este acum cu 40% mai mic.

Scăderea câştigurilor realizate de BRD din operaţiunilefinanciare a tras însă puternic în jos veniturile totale şi a lovitprofitul chiar în condiţiile în care costul riscului s-adiminuat.

"Era de aşteptat ca pe trading să fie scăderi faţă de vârful deanul trecut, dar au fost mai mari decât se anticipa", comenteazăAdriana Marin, directorul departamentului de analiză în cadrulcompaniei de brokeraj CA IB Securities. Ea remarcă de asemeneavolatilitatea ridicată a cheltuielilor cu provizioanele la BRD, maiales că oficialii băncii anunţaseră anterior că se aşteaptă la odiminuare graduală pe tot parcursul anului.

Câştigurile din operaţiuni financiare ale BRD (tranzacţiilederulate pe pieţele valutară şi monetară, dar şi cu titlurile destat) au coborât cu 60% în primul trimestru, până la 86 de milioanede lei (circa 20 mil. euro). În paralel, venitul net din dobânzi acoborât uşor, cu 5%, până la 431 mil. lei (102 mil. euro).

Doar veniturile din comisioane au reuşit să se menţinăconstante. În aceste condiţii, venitul net bancar realizat de BRDîn primul trimestru a coborât cu 14%, până la 787 mil. lei (187mil. euro).

Francezii au reuşit să reducă şi cheltuielile generale cu 1%,până la 343 mil. lei, însă raportul cost/venituri s-a deteriorat la43,6%, de la 37,7% în martie anul trecut. Scăderea mai rapidă aveniturilor faţă de cheltuieli a erodat câştigul, rezultatul brutdin exploatare coborând cu 22%, la 443 de milioane de lei.

Scăderi şi pe credite şi pe depozite

Diminuarea veniturilor din dobânzi a avut loc în condiţiile încare soldurile creditelor acordate, dar şi ale depozitelor atrasede la clientelă au coborât atât pe retail, cât şi pe corporate.

Pe segmentul clienţilor persoane fizice soldul creditelor acoborât cu 1% faţă de martie anul trecut, la 15,5 mld. lei (3,8mld. euro). Comparativ cu decembrie anul trecut, soldul este cu 3%mai mic.

Şi pe segmentul clienţilor persoane juridice BRD a consemnatdeclinuri ale soldurilor. Cre­ditele au coborât cu 2% faţă demartie anul trecut, la 16,8 mld. lei, în timp ce la depozitescăderea a fost mai mare, de 7%, stocul coborând la 14,6 mld.lei.

Acţiunile BRD au coborât ieri cu 2%, până la un preţ de 14,7lei/titlu. Capitalizarea bursieră a băncii este astfel de circa 2,5mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO