Bănci și Asigurări

Seful Grawe: Asiban si BT Asigurari sunt tinte de achizitie

27.08.2007, 18:41 14

Grawe, companie de asigurari de viata membra a grupului austriac cu acelasi nume, ar putea finaliza achizitia unei societati de asigurare din top 10 in luna septembrie sau octombrie, a declarat pentru ZF Peter Kasyk, directorul general al Grawe.
La inceputul lunii iulie, Kasyk spunea intr-un interviu acordat ZF ca negociaza preluarea unei companii care practica atat asigurari de viata, cat si asigurari generale, fiind in discutii cu actionarii a doua societati.
"In general, tintele de achizitie de piata sunt Asiban si BT Asigurari. Nu pot sa spun insa daca vom cumpara una dintre aceste companii, pentru ca este vorba de un proces in curs de derulare", afirma directorul general al Grawe.
El considera ca Asiban valoreaza in jur de 100 de milioane de euro, iar BT Asigurari - circa 70 de milioane de euro.
Asiban, a patra companie de asigurari din Romania in 2006, este controlata de patru banci: BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania si CEC, fiecare cu un pachet de 25% din actiuni.
Primele trei banci au anuntat anul acesta ca vor sa isi vanda participatiile, iar CEC analizeaza preluarea acestora, potrivit unor declaratii recente ale presedintelui institutiei, Radu Ghetea.
Consultantul la vanzare al celor trei banci - BCR, BRD-SocGen si Banca Transilvania - este banca de investitii europeana Rotschild, partea legala a tranzactiei fiind asigurata de casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.
Asiban a subscris anul trecut prime brute de circa 124 mil. euro si a avut un profit net de 0,5 mil. euro.
Potrivit unor surse din piata, si actionarii BT Asigurari au scos compania la vanzare, in societate desfasurandu-se acum un due-dilligence (audit in vederea preluarii). BT a fost anul trecut a zecea companie de asigurari de pe piata, cu afaceri de 60 de milioane de euro si o pierdere de 2 milioane de euro.
Daca va prelua Asiban sau BT Asigurari, Grawe va realiza una dintre cele mai mari tranzactii de pe aceasta piata. Cea mai importanta tranzactie din asigurari a fost in acest an preluarea a 30% din Asirom de catre austriecii de la Vienna Insurance cu 47 mil. euro, care mai detin pe piata locala companiile Omniasig, Omniasig Life, Unita si Agras.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO