Bănci și Asigurări

Seful operatiunilor VIG in Romania: Abia in 2011 putem vorbi din nou de crestere

Seful operatiunilor VIG in Romania: Abia in 2011 putem vorbi din nou de crestere

Franz Fuchs, seful operatiunilor din Romania ale VIG: In Romania nu exista insa titluri de stat pe termen lung. Daca scade dobanda, simtim foarte repede acest lucru. Pentru a face o comparatie, in Polonia poti sa investesti pe 16-18 ani la o dobanda de 6,5%.

06.05.2010, 23:10 186

Vienna Insurance Group (VIG), cel mai mare asigurator de pepiata locala, cu patru companii in portofoliu si o cota de 30%,estimeaza ca afacerile sale din Romania vor reveni pe crestere abiain 2011, dupa ce in 2009 au mers pe scadere, iar anul acesta sevede aceeasi tendinta.

Majoritatea asiguratorilor au inregistrat scaderi anul trecut,fiind loviti puternic de prabusirea vanzarilor de masini si apietei imobiliare, dar si de restrangerea bugetelor clientilorcompanii si ale persoanelor fizice.

VIG detine pe piata locala companiile Omniasig, Asirom, BCRAsigurari si BCR Asigurari de Viata.

Pana la sfarsitul anului trecut austriecii aveau in portofoliusi societatea de mici dimensiuni Omniasig Life, dar aceasta a fostvanduta catre grupul francez AXA, unul dintre cei mai mariasiguratori din lume.

"Abia in 2011 putem vorbi din nou de crestere. Este dificil devazut crestere anul acesta, deoarece asigurarile auto depind devanzarile de masini noi, dar acestea practic nu exista. Piatascade, iar noi nu putem merge impotriva pietei", a declarat FranzFuchs, seful operatiunilor din Romania ale VIG, intr-un interviuacordat ZF.

Fuchs, 57 de ani, este membru al board-ului VIG si a preluatconducerea afacerilor din Romania in a doua jumatate a anuluitrecut. De asemenea, el este responsabil de operatiunile grupuluidin Bulgaria, Polonia si tarile baltice.

In 2009 companiile VIG din Romania au inregistrat subscrieritotale de 606,7 milioane de euro, potrivit standardelorinternationale de raportare financiara, in scadere cu 0,3 procentefata de 2008, dupa ce ani la rand au raportat cresteri de20-30%.

Profitul inainte de impozitare s-a redus cu 58%, la 24,2milioane de euro, in conditiile in care in 2008 rezultatul a fostmai mare datorita profitului obtinut din vanzarea companiei Unitacatre grupul austriac Uniqa.

"Avem nevoie de titluri de stat pe termenlung"

In conditiile in care piata stagneaza si exista presiuneacheltuielilor, asiguratorii ar trebui sa incerce sa obtinarezultate mai bune din investitii prin plasamente cu venit fix petermen lung, afirma Fuchs.

"In Romania nu exista insa titluri de stat pe termen lung. Dacascade dobanda, simtim foarte repede acest lucru. Pentru a face ocomparatie, in Polonia poti sa investesti pe 16-18 ani la o dobandade 6,5%."

Pe plan local titlurile de stat au scadente intre 6 luni si 10ani. Problema a fost mai acuta in anii trecuti, cand Finanteleemiteau titluri numai pe termen scurt, in special de pana la unan.

Din 2009 s-au reorientat totusi catre imprumuturi cu maturitatimai lungi, iar acum Ministerul Finantelor are programate in fiecareluna licitatii pentru vanzarea de obligatiuni pe 3-5 sau chiar 10ani. Randamentul titlurilor de stat a scazut semnificativ, de lapeste 10% anul trecut la 6-7% in prezent.

Fuchs spune ca singura posibilitate de crestere a profituluipentru asiguratori este acum imbunatatirea rezultatului tehnic si,din acest motiv, companiile VIG vor incerca sa reduca dependenta deasigurarile auto. Pe piata locala, la majoritatea companiilor deasigurari generale ponderea politelor auto (Casco si RCA) este de60-80%.

"Strategia noastra este sa reducem dependenta de tendintele dinpiata auto. Cum putem compensa scaderea acestei piete? Prinasigurari de tip property (locuinte, bunuri, imobile industrialeetc. - n.r.), care, in plus, sunt mai profitabile."

In opinia sefului VIG pe Romania, mai au potential de cresteresi asigurari cum ar fi cele de viata, de accidente si desanatate.

"Piata asigurarilor a fost lovita de criza exact atunci cand ainceput sa se dezvolte. Toti analistii spun ca potentialul inregiune este fantastic, iar cresterea din Europa Centrala si de Estva fi mai mare pe termen lung decat in Vest, dar nimeni nu spunecand anume se va intampla acest lucru."

Cand ar putea ajunge afacerile VIG la 1 mld. euro inRomania?

"Pentru a atinge un miliard de euro ne va lua mult timp, oameniicheltuiesc inca foarte putin pentru asigurari. Este foarte marepotentialul in asigurari de viata, segment care ne va aducecresteri in urmatorii ani. Asigurarile de viata sunt incasubdezvoltate, iar principala cale de crestere sunt canalelebancare, ceea ce este foarte bine din punctul de vedere alcolaborarii noastre cu BCR (cea mai mare banca de pe piata locala -n.r.). Am putea ajunge la 1 miliard in 4-5 ani, dar depinde demulti factori externi."

Romania este in prezent a patra piata pentru austriecii de laVIG, dupa Austria, Cehia si Slovacia. Grupul detine firme deasigurari in 16 tari.

VIG a investit in ultimii zece ani cateva sute de milioane deeuro pe piata locala pentru achizitii si majorari de capital lacompaniile preluate. Jumatate din afacerile si profitul din Romaniaale grupului sunt aduse de compania Omniasig.

Franz Fuchs, 57 ani

  • Coordoneaza operatiunile VIG din Romania, Bulgaria, Polonia sitarile baltice.
  • Este membru in board-ul VIG.
  • A mai lucrat pentru Credit Suisse, care la sfarsitul anilor '90a incercat sa intre pe piata romaneasca de asigurari de viata saupensii, dar pana la urma s-a razgandit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO