Bănci și Asigurări

Seminar despre factoring ca alternativa de finantare rapida la creditul bancar

Seminar despre factoring ca alternativa de finantare rapida la creditul bancar

Dan Soica, presedintele RomFactor: Factoring-ul se adreseaza companiilor care au nevoie de un brat financiar care sa-i asigure riscurile asumate in relatia cu furnizorii.

05.10.2009, 00:00 1237

Ziarul Financiar si FIMBank organizeaza maine un seminar pe tema"Solutii de finantare durabila pe timp de criza - Cum iti finantezibusinessul prin factoring" la JW Marriott Grand Hotel.

"Intreprinzatorii au nevoie de un alt raport de forte decatdebitor-creditor. In ultima perioada s-au depersonalizat relatiiledintre banci si companii. O companie nu trebuie sa fie doar un cazpentru banca, are nevoie de un finantator care sa fie partenerulsau", spune Dan Stoica, presedinte al boutique-lui de consultantafinanciara RomFactor. Stoica este unul dintre primiiintreprinzatori care au intrat in sistemul financiar duparevolutie, punand in 1990 bazele unei companii transformate in 1997in DRT Leasing. In 2005, compania de leasing a fost achizitionatade italienii de la Banca Italo-Romena, o subsidiara a grupuluiVeneto Banca, fiind rebranduita ulterior in Italo-Romena Leasing.Stoica a ramas la conducerea companiei pana anul trecut, cand ainceput un nou business in consultanta financiara.

Pe piata locala factoringul este inca putin utilizat. Potrivitdatelor Factors Chain International, cel mai mare lant de companiide factoring la nivel mondial, piata romaneasca pentru acesteservicii se ridica in 2008 la 1,65 miliarde de euro, fata de 7,8miliarde de euro in Polonia sau 5 miliarde de euro in Cehia. Pepietele mai dezvoltate factoringul este insa intens utilizat -piata din Grecia se ridica la 10,2 miliarde de euro, iar cea din Portugalia la 18 miliarde de euro.

Practic, compania de factoring analizeaza businessul firmei, aldebitorilor sai si aproba plafoane in cadrul carora cumpara facturiemise de acestia.

Pentru facturile cedate, firma incaseaza in avans 80% dinvaloare imediat, iar restul atunci cand debitorii fac plata. Pelanga oferirea de lichiditati, factoring-ul asigura si gestionareariscurilor de neincasare a facturilor.

"Factoringul reprezinta o finantare bazata pe instrumente legatede operatiunile firmei si nu pe bilant si garantii, asa cum este incazul creditelor bancare", puncteaza Stoica. Romfactor va fiplatforma prin care FIMBank, un grup financiar cu sediul in Malta,isi va distribui produsele in Romania si Moldova. Grupul anotificat BNR in iulie in privinta intentiei de a oferi servicii inmod direct pe piata romaneasca, in baza pasaportului financiareuropean. Potrivit notificarii, operatiunile se vor limita laacordarea de credite, incluzand printre altele factoring sifinantarea tranzactiilor comerciale. FIMBank detinea la jumatateaanului active de 613 milioane de dolari. Grupul are ca actionar cu44% din actiuni principal un fond de investitii din Kuweit(Massaleh Investments), iar IFC - bratul de investitii private alBancii Mondiale - are 5,8% din actiuni.

"Produsul de factoring se adreseaza companiilor care au nevoiede un brat financiar care sa-i asigure riscurile asumate in relatiacu furnizorii. Ai nevoie de lichiditati azi si sa iti securizezitoate datoriile, ale tale si ale furnizorilor fata de tine - astaiti rezolva factoringul", spune Stoica.

Pe plan local factoringul este oferit in special de banci, prindivizii specializate. Cei mai importanti jucatori pe aceasta piatasunt BCR, BRD si UniCredit. In ultimii ani pe piata au aparuttotusi si companii specializate, care sunt detinute de asemenea degrupuri bancare - Compania de Factoring, detinuta de BancaTransilvania si Intermarket Bank Austria, si ING CommercialFinance, a grupului olandez ING. Activitatea de factoring nu esteinsa reglementata, asa cum exista spre exemplu o legislatie pentruleasing, iar jucatorii nu si-au creat inca o asociatie.

In conditiile in care isi asuma riscuri mai mari, companiile defactoring percep dobanzi usor mai mari decat bancile. Pe de altaparte, ofera lichiditati firmelor fara sa mai fie nevoie deaducerea de garantii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO