Bănci și Asigurări

Service-urile auto ies la război împotriva ASF: În criza RCA, societăţile de service cer destituirea conducerii ASF

Service-urile auto ies la război împotriva ASF: În...

Autor: Departamentul Economic

08.05.2017, 10:29 216

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a transmis o scrisoare deschisă adresată Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pe tema repetării iminente a crizei RCA. În scrisoare, asociaţia explică impactul creşterii preţului RCA asupra celor 6 milioane de proprietari de autovehicule şi industriei de transport, riscurile la care se supun instituţiile româneşti, precum şi încapacitatea instituţiilor româneşti de a gestiona această criză majoră care se prefigurează, precum şi unele soluţii care ar trebui adoptate urgent.

“Miracole nu se pot întâmplă în zece zile, dar luarea unor măsuri ferme şi corecte în perioadă următoare ar conduce la reducerea amplorii consecinţelor negative pe termen scurt şi mediu”, a declarat Cristian Muntean, preşedintele ASSAI.

La aproape 6 luni de la decizia de plafonare a tarifelor RCA, statul român se află exact în aceeaşi situaţie, fără soluţii, fără nicio strategie, cu persoane total nepotrivite în conducerea ASF şi o industrie de transport care nu mai este dispusă la concesii şi care se pregăteşte de proteste, consideră asociaţia.

Prelungirea cu încă 3 luni a perioadei de plafonare a tarifelor RCA ar putea fi adoptată doar în condiţiile în care o serie de măsuri de corectare a acestei situaţii nu ar fi dat rezultate. ASF nu a luat nicio măsură realistă şi concretă în cele 6 luni pentru corectarea derapajelor de cost din piaţă de asigurări şi în aceste condiţii, în care nu a fost adoptată nicio măsură, este aproape imposibil să fie întrunite condiţiile minim necesare prelungirii perioadei de plafonare a tarifelor RCA cu încă 3 luni.

ASSAI consideră că Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF este persoana responsabilă de criza RCA, că a gestionat defectuos scandalul naţionalizării pensiilor private şi nu a luat măsuri care să conducă la reaşezarea tarifelor RCA, aruncând în mod deliberat piaţă într-o nouă criză, reducând semnificativ posibilitatea prelungirii perioadei de plafonare a tarifelor RCA.

“O eventuală prelungire a perioadei de plafonare a tarifelor RCA ar conduce doar la câştigarea de timp pentru statul român şi consumatori însă, nu ar rezolvă problemă preţului RCA, pentru că statul român, în loc să trateze cauza, ia în calcul să trateze efectele”, a explicat Cristian Muntean.

„Şansele adoptării legii RCA în următoarele 10 zile sunt aproape nule şi asta pentru că doar la Comisia de Buget Finanţe au fost depuse 327 de amendamente şi este foarte posibil, că adunând toate amendamentele fiecărei comisii, să ajungem să dezbatem peste 700 de amendamente, în condiţiile în care dorim să avem o lege bună şi echilibrată, care să rezolve problemele pieţei, având că termen de legiferare data de 18 Mai 2017. Când vrei “sa omori o lege”, o trimiţi spre analiză şi dezbatere la mai multe comisii parlamentare şi exact asta s-a întâmplat cu legea RCA, această fiind transmisă la 4 comisii în Cameră Deputaţilor (Comisia de buget-finanţe, Comisia pentru industrii, Comisia pentru transport şi Comisia juridică)”, spune ASSAI.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO