Bănci și Asigurări

Şi-au scos randamentele, acum pleacă acasă. Dezamăgiţi că nu se mai apreciază cursul, străinii renunţă la plasamentele pe leu

Foto Shutterstock

Şi-au scos randamentele, acum pleacă acasă. Dezamăgiţi că nu se mai apreciază cursul, străinii renunţă la plasamentele pe leu

Autor: Liviu Chiru

07.06.2011, 23:52 1851

Leul a pierdut ieri teren vizibil în faţa euro, pe fondulcumpărărilor de valută din partea jucătorilor străini care şi-auînchis poziţiile pe piaţa locală, chiar în timp ce monedele de pepieţele vecine au înregistrat aprecieri uşoare.

Euro a urcat ieri cu doi bani sau aproape 0,5% în faţa leului,până la 4,1544 lei la cursul BNR, cel mai ridicat nivel atins de lasfârşitul lunii martie.

"Dacă BNR nu a lăsat cursul să coboare sub 4,07 lei pentru uneuro, străinii îşi închid acum poziţiile şi depreciază leul. Nu eclar dacă s-au luat toate stopurile (ordine presetate de închiderea poziţiilor pentru limitarea pierderilor în cazul unei evoluţiiadverse a cotaţi­ilor - n. red.). Volumele tranzacţionate au fostceva mai bune, peste media ultimelor săptămâni, dar nusenzaţionale", a comentat un dealer.

Leula câştigat teren rapid în martie şi aprilie, cursul coborând pânăla 4,07 lei/euro, cu 4% sub nivelul la care începuse anul.

Dealerii au considerat că în spatele aprecierii s-a aflatiniţial Banca Naţională, care ar fi vândut valută în februarie,însă ulterior jucătorii străini au intrat în joc, atraşi deperspectiva de a realiza un câştig uşor din randamentele relativmari oferite de titlurile de stat româneşti, la care se adaugă şicâştigul din aprecierea leului. Marile bănci de investiţii din Vests-au grăbit să vină cu rapoarte de analiză care indicau că leul arputea să se întărească până la un nivel de 4 lei/euro.

Scăderea cursului a fost însă mai abruptă decât se aşteptaupieţele, iar oficialii BNR au arătat în aprilie, la fel ca înprimăvara anului trecut, că nu agreează o întărire prea puternică aleului.

Piaţa a suspectat ulterior şi intervenţii ale Băncii Naţionale,care ar fi cumpărat valută pentru a opri scăderea cotaţiilor.

Pe piaţa valutară interbancară euro era tranzacţionatieri-dimineaţă la 4,1375 lei, însă a urcat pe parcursul zilei pânăla un maxim de 4,1605 lei.

Spre sfârşitul zilei piaţa s-a echilibrat, iar euro a coborâtuşor, la 4,1550 lei. În timp ce leul pierdea teren, forintulmaghiar se întărea susţinut de decizia Fitch de a îmbunătăţiperspectiva rating-ului acordat Ungariei.

Zlotul polonez a avut oscilaţii mici, jucătorii aşteptânddecizia de politică monetară a băncii centrale poloneze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO