Bănci și Asigurări

Si dobanzile, si euro, in acelasi sens: in jos

21.08.2003, 00:00 12



Dealerii de pe piata valutara interbancara au avut ieri o sedinta de tranzactionare destul de linistita, dar aproape toata ziua s-a asteptat o interventie din partea bancii centrale care sa mai tempereze tendinta de apreciere a leului. Atentia dealerilor a fost tinuta si de piata monetara acolo unde pe fondul lichiditatii excesive din ultimele zilei s-au plasat lei la dobanzi in scadere, chiar la 15% la un moment dat.



Chiar daca pe piata valutara in prima parte a zilei au predominat ordinele de cumparare de euro, in ansamblu dimineata de ieri a fost caracterizata de vanzari, minimul zilei fiind atins in 37.050/37.060 lei/euro. Catre finalul zilei, pe fondul reluarii trendului de crestere usoara a euro in raport cu dolarul, in piata au mai aparut ceva ordine de cumparare si la inchidere ultimele tranzactii se faceau la 37.080/37.110 lei/euro. Banca Nationala a calculat un curs de schimb de 37.115 lei pentru un euro, in timp ce dolarul a fost cotat la 33.398 lei.



"Sedinta a fost destul de linistita, dar toata ziua s-a asteptat o interventie din partea bancii centrale. Volumele au fost moderate, poate comparabile cu cele de marti", a comentat un dealer.



Pe piata monetara dobanzile au coborat ieri pana la 15/16% pe an, explicatia fiind lichiditatea mare din piata. "Au ajuns la scadenta foarte multe depozite atrase de banca centrala si leii baltesc in piata", comenteaza un alt dealer. Banca Nationala a continuat sa sterilizeze lichiditatea, atragand aproape 1.300 miliarde de lei la 19,25% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO