Bănci și Asigurări

SIF-urile ezita sa participe la majorarea capitalului Bancpost cu 55 mil. euro

SIF-urile ezita sa participe la majorarea capitalului Bancpost cu 55 mil. euro

Mihai Bogza va prelua de la 1 februarie conducerea executiva a Bancpost

04.01.2009, 17:10 27

Bancpost, una din primele zece banci de pe piata, are nevoie de aproape 55 mil. euro de la actionari pentru consolidarea capitalului social, insa SIF Transilvania si SIF Oltenia, care cumuleaza 10% din actiuni, au rezerve in a participa la subscriere.

Decizia de majorare a capitalului pana la aproape 170 mil. euro va fi supusa aprobarii actionarilor in cadrul unei AGA extraordinare convocate pe 26 ianuarie.
"Daca s-ar face maine majorarea de capital la Bancpost, SIF Oltenia nu ar participa. Insa avand in vedere ca decizia de majorare va fi supusa aprobarii actionarilor pe 26 ianuarie, acordul nostru va depinde in mare masura de evolutia pietei din prima luna si jumatate a anului viitor", a declarat pentru ZF Florian Buzatu, director in cadrul SIF Oltenia.
El spune ca achizitiile facute in 2008 au diminuat lichiditatile disponibile. "Daca vom reusi sa vindem la un pret bun pachetele reziduale de actiuni pe care le detinem, am putea lua in calcul participarea la majorarea de capital a Bancpost." Confruntate cu cresterea creditelor neperformante si implicit a provizioanelor de risc, bancile incep sa resimta presiuni asupra capitalului, BNR solicitand majorari in cazul in care sesizeaza o tendinta de scadere rapida a ratei de solvabilitate.
Mihail Fercala, presedintele SIF Transilvania, pune problema rentabilitatii investitiei in Bancpost avand in vedere ca banca nu a acordat dividende anul trecut. Ramane de vazut daca o va face anul acesta, chiar cu o suma mica.
"Vom analiza foarte bine solicitarea bancii de a participa la majorarea de capital. Acum toata lumea alearga dupa lichiditati, insa trebuie sa ne gandim in ce masura participarea SIF Transilvania la majorare este o investitie utila, avand in vedere ca nu am mai primit dividende de la Bancpost in ultimii ani", a declarat Fercala.
Actionarul majoritar al Bancpost este grupul elen EFG Eurobank, cu 77,56% din capital, alaturi de SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia, cu cate 5,13-5,15% din actiuni. De asemenea, 1,83% din actiuni se afla in posesia unor persoane fizice, inclusiv salariati ai bancii. SIF Muntenia a iesit din actionariat in 2004, vanzandu-si participatia catre EFG Eurobank.
Participatiile pe care SIF-urile le detin la banci sunt printre cele mai importante surse de profit pentru acestea. Principalul dezavantaj al participatiilor detinute de SIF-uri la Bancpost este insa faptul ca banca nu este listata, spun reprezentantii SIF Transilvania si SIF Oltenia.
"Trebuie sa tinem cont ca Bancpost nu este listata la Bursa si este mult mai greu pentru SIF-uri sa isi valorifice pachetul de actiuni, pentru ca, daca vor sa vanda, actionarul majoritar va impune un anumit pret, care nu intotdeauna ne avantajeaza", afirma Buzatu de la SIF Oltenia.
Actiunile noi care vor fi emise pentru majorarea capitalului cu aproape 55 mil. euro vor putea fi subscrise in termen de 30 de zile de la publicarea deciziei AGA in Monitorul Oficial, urmand ca eventualele actiuni ramase nesubscrise sa le fie oferite actionarilor care au subscris in prima etapa, proportional cu numarul actiunilor deja detinute.
De asemenea, actionarii urmeaza sa aprobe pe 26 ianuarie modificarea actului constitutiv al Bancpost astfel incat functia de presedinte al Consiliului de Administratie sa poata fi cumulata cu cea de presedinte executiv si cu calitatea de angajat al bancii. Persoana care va cumula cele doua functii ar urma sa fie denumita generic "presedinte".
Aceasta modificare ii va permite lui Mihai Bogza, actualul presedinte al Consiliului de Administratie, sa preia de la 1 februarie conducerea executiva a Bancpost.
El o va inlocui astfel pe Manuela Plapcianu, al carei contract ca presedinte executiv al Bancpost si membru al Consiliului de Administratie va inceta prin acordul partilor pe 31 ianuarie, dupa circa doi ani de la instalare.
Zvonuri despre retragerea lui Plapcianu au inceput sa circule pe piata bancara din vara trecuta, pe seama unor presupuse neintelegeri cu actionarul majoritar. Aceasta este principala schimbare de management din zona de top a sistemului bancar in ultimul an.
 
EFG Eurobank: Vin vremuri grele pentru bancile romanesti
Leul va fi sub o presiune puternica de depreciere in perioada urmatoare, insa BNR va interveni probabil pentru a contracara miscari abrupte, avand in vedere ponderea ridicata a creditelor contractate in valuta, noteaza analistii EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, intr-un raport de analiza privind pietele emergente din regiune. Grecii se asteapta la o incetinire dramatica a creditarii, in conditiile in care bancile vor transfera catre clienti cresterea costurilor de finantare, iar peste aceasta se va suprapune si efectul inaspririi conditiilor impuse de BNR pentru acordarea de imprumuturi clientilor individuali. Analistii Eurobank anticipeaza vremuri grele pentru bancile romanesti, care se vor confrunta cu deteriorarea calitatii portofoliilor, dar si cu o reducere a finantarilor acordate de actionari. In special creditele in valuta sunt considerate riscante, in conditiile in care deprecierea leului inseamna o crestere a efortului de rambursare pentru client. In ceea ce priveste cresterea economica, grecii vad o incetinire la 2,7% anul acesta, de la 8,5% in 2008, in contextul in care intrarile de capital si investitiile directe vor scadea. (Liviu Chiru)
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO