Bănci și Asigurări

Soldul creditelor a crescut într-un an cu 2,3%, cel mai ridicat ritm de creştere din ultimii trei ani. Depozitele, plus 7%

Soldul creditelor a crescut într-un an cu 2,3%, cel mai...

Autor: Liviu Popescu

28.12.2015, 11:50 157

Băncile locale aveau la finele lunii noiembrie credite acordate populaţiei şi companiilor în valoare de 218,5 miliarde de lei (echivalentul a 48 mld. euro), în creştere cu 2,3% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, ceea ce marchează practic cel mai ridicat ritm de creştere anuală din octombrie 2012 încoace. De altfel, soldul creditelor la finele lunii noiembrie din acest an reprezintă un maxim al ultimelor 18 luni. Comparativ cu luna octombrie din acest an, creditarea a crescut cu 1,9%, potrivit datelor BNR.

Evoluţia a fost determinată de accelerarea împrumuturilor în lei, care au ajuns luna trecută la maximul istoric de 111 mld. lei, cu 19% peste nivelul de acum un an. Dobânzile mici la credite şi ofertele tot mai agresive ale băncilor pentru creditelor în lei au atras tot mai mulţi clienţi persoane fizice în sucursale.

Soldul creditelor în lei pentru populaţie a crescut la 52 mld. lei, cu o treime mai mult faţă de anul trecut.

Pe de altă parte, depozitele în valută  s-au contractat cu 11% la 107 mld. lei

Depozitele constituite de populaţie şi companii afişau la finele lunii noiembrie un sold de 237 mld. lei, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO