Bănci și Asigurări

Soldul finantarilor IFC va atinge 500 milioane de dolari

14.06.2005, 20:53 20

Finantarile derulate de International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, in Romania vor ajunge la mijlocul acestui an la jumatate de miliard de dolari, a declarat ieri Ana Maria Mihaescu, seful misiunii IFC in Romania.

Potrivit acesteia, institutia a rulat pana in prezent finantari de aproximativ un miliard de dolari, din care proiectele inca active insumeaza 400 de milioane de dolari.

Mihaescu sustine ca pana la finele lunii vor fi semnate alte trei contracte, iar expunerea IFC pe Romania va ajunge la jumatate de miliard de dolari.

Seful misiunii IFC a indicat ca proiectele vizeaza o companie de leasing, o societate de utilitati si o firma din domeniul petrolier.

Board-ul insitutiei internationale a aprobat, recent, acordarea unui imprumut in valoare de zece milioane de dolari pentru Unicredit Leasing Romania.

De asemenea, conducerea IFC a fost de acord cu doua credite de refinantare in valoare totala de 82 de milioane de dolari pentru imprumuturile angajate de compania Lukoil pentru lucrarile de modernizare a rafinariei Petrotel Ploiesti, finalizate in toamna anului trecut.

In sectorul utilitatilor, IFC analizeaza doua proiecte pentru Romania, pentru finantarea Distrigaz Sud si, respectiv, Electrica Banat si Electrica Dobrogea.

Oficialul IFC a mai spus ca, pentru anul viitor, institutia are in vedere proiecte de aproximativ 250 - 300 de milioane de dolari, suma fiind conditionata de modul in care se deruleaza procesul de privatizare din sectorul energetic.

Institutia a acordat Bancii Transilvania (BT) o linie de finantare in valoare de 20 de milioane euro pentru acordarea de credite ipotecare.

Potrivit presedintelui BT, Robert Rekkers, imprumutul are o maturitate de zece ani, iar conditiile financiare vor permite bancii sa aplice o dobanda mai mica pentru creditele acordate din aceste fonduri.

Banca Transilvania a incheiat anul trecut o intelegere similara cu IFC, suma atrasa ridicandu-se tot la 20 de milioane de euro.

Rekkers s-a aratat foarte multumit de ritmul de acordare a creditelor ipotecare, cu un volum saptamanal de aproximativ un milion de euro. Pentru sfarsitul acestui an, presedintele BT estimeaza un sold al imprumuturilor neguvernamentale de 600 de milioane de euro.

Presedintele BT a mentionat ca banca are 500.000 de clienti persoane fizice si 75.000 de persoane juridice.

Fondurile plasate de IFC la banca romaneasca vor creste in urmatoarele luni cu 20 de milioane de dolari, in cadrul unei emisiuni de obligatiuni. Banca Transilvania a anuntat ca va emite obligatiuni convertibile in actiuni in valoare de 25 de milioane de dolari, din care IFC va subscrie 20 de milioane de dolari.

Obligatiunile vor avea o maturitate de cinci ani, iar optiunea de transformare in actiuni va putea fi exercitata dupa o perioada de 16 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO