Bănci și Asigurări

Speculatorii au scos de pe piata 518 mil. euro din depozite in septembrie

Speculatorii au scos de pe piata 518 mil. euro din depozite in septembrie

Leul a pierdut aproape 7,9% fata de euro in trimestrul al treilea si a stimulat speculatorii straini sa isi reorienteze capitalurile catre monedele altor piete emergente din regiune.

19.11.2007, 17:16 12

Depozitele pe termen mediu si lung ale jucatorilor nerezidenti au scazut cu 518 milioane de euro in luna septembrie, conform datelor publicate de Banca Nationala (BNR). Aceasta este cea mai semnificativa reducere din ultimii ani a depozitelor deschise de straini. Depozitele nerezidentilor au ajuns astfel la 2,66 mld. euro la sfarsitul lunii septembrie, fata de 3,18 mld. euro in august si de doar 966 mil. euro la inceputul acestui an.
Speculatorii au castigat astfel 104 milioane de euro in primele noua luni ale acestui an doar din dobanzile platite de banci pentru depozitele la termen, potrivit datelor BNR.
Jucatorii nerezidenti obisnuiesc sa plaseze capitaluri cu caracter speculativ sub forma de depozite, pentru a beneficia de diferentialul de dobanda de pe piata locala si de aprecierea leului fata de euro. In septembrie insa leul era deja in declin de doua luni (deprecierea incepand la jumatatea lunii iulie), aceasta stimuland investitorii speculativi sa isi inchida pozitiile de pe leu si sa caute alte oportunitati.
In trimestrul al treilea (sfarsitul lunii septembrie fata de inceputul lunii iulie), leul a pierdut aproape 7,9%. In toata aceasta perioada, rata dobanzii de politica monetara a stat la 7% pe an.
Deja luna septembrie a adus o reo-rientare catre euro si pentru depunerile rezidentilor, mai ales in ceea ce priveste depozitele in valuta ale populatiei. Acestea au crescut cu 44% (anualizat) la sfarsitul lunii septembrie, ritmul accelerand puternic fata de 40% in august si 34% in iulie.
Iesirile jucatorilor speculativi de pe leu au stimulat in acelasi timp deprecierea monedei nationale fata de euro. Nerezidentii care si-au redus sau si-au inchis pozitii pe leu au vandut la iesire moneda nationala si au cumparat euro, alimentand spirala de depreciere.
Scepticismul jucatorilor speculativi straini a fost alimentat in toata aceasta perioada de inrautatirea situatiei macroeconomice. Inflatia a revenit la nivelul din urma cu un an si jumatate (ajungand la un maxim de 6,84% in octombrie), deficitul de cont curent a crescut cu 77% in primele noua luni ale anului, in timp ce investitiile straine directe au crescut cu doar 3% in aceeasi perioada.
In plus, cresterea economica a incetinit semnificativ in prima jumatate a anului, tendinta ce va fi mentinuta probabil si in trimestrul al treilea, pe baza datelor preliminare la noua luni.
De asemenea, agentia de rating Standard&Poor's a retrogradat perspectiva de rating a Romaniei de doua ori anul acesta (aprilie si noiembrie), de la pozitiva la stabila si ulterior la negativa. Si alte rapoarte care descriu in termeni negativi situatia economica a Romaniei au aparut intre timp, cum ar fi cele ale FMI si Bancii Mondiale.
In acest context, speculatorii au devenit mai reticenti si si-au reorientat capitalurile catre monedele de pe pietele emergente din regiune, care au suferit in ultimele luni deprecieri mai reduse decat leul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO