Bănci și Asigurări

Statul a dat garanţii de numai 4 mil. € prin programul „Kogălniceanu”

Autor: Ciprian Botea

25.01.2012, 00:01 61

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a dat anul trecut garanţii cu o valoare cumulată de 17 milioane de lei (circa 4 mil. euro) în cadrul programului de creditare pentru IMM-uri "Mihail Kogălniceanu". Numărul garanţiilor acordate se ridică la 220, valoarea medie a unei garanţii fiind de 78.000 de lei.

Programul "Kogălniceanu" ar fi trebuit să fie o măsură de relansare a economiei, se conturează a fi un eşec după patru luni de la lansare băncile reuşind să vândă numai 300 de credite. Guvernul estima la startul programului, adică în septembrie anul trecut, că un număr de 4.000 de firme ar putea beneficia de finanţare prin acest program până la finalul anului 2011.

Firmele cu o cifră de afaceri mai mică de 50 mil. euro pot accesa linii de finanţare de maximum 125.000 de euro, iar 70% din dobândă este subvenţionată de stat. Un avantaj pentru clienţii care nu deţin suficiente garanţii pentru a accesa o linie de finanţare clasică este că statul garantează în proporţie de 80% creditele acordate prin acest program.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO