Bănci și Asigurări

Statul asteapta ofertele la CEC pana pe 10 octombrie

14.09.2006, 19:35 12

National Bank of Greece si banca ungara OTP vor depune ofertele financiare imbunatatite pana la data de 10 octombrie, potrivit noului calendar stabilit de comisia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).
"Saptamana viitoare va fi redactata forma finala a contractului de privatizare, care va fi transmis Guvernului pentru aprobare. Mai trebuie clarificate niste aspecte, printre care si prevederea potrivit careia statul pastreaza o cota de 25% din actiunile CEC, mai exact modalitatile de conservare a participatiei", au declarat surse apropiate procesului.
La inceputul acestei saptamani, firma de consultanta KPMG a transmis comisiei de privatizare raportul unui audit limitat privind datele financiare ale CEC dupa primele sase luni. Ultima etapa a procesului presupune doar criterii financiare, pretul fiind elementul exclusiv de departajare a ofertantilor. Initial, Sebastian Vladescu, seful comisiei de privatizare a CEC, anuntase ca termen de depunere a ofertelor imbunatatite 31 august. Cu cateva zile inainte de expirarea termenului, Vladescu a anuntat prelungirea cu cateva saptamani, in conditiile in care cei doi competitori cerusera o expertiza a rezultatelor financiare anuntate de banca.
Procesul de privatizare, inceput in toamna lui 2005, a trecut prin lungi perioade de amanare, cand a fost pusa sub semnul intrebarii chiar vanzarea bancii, in conditiile in care statul si investitorii aveau asteptari diferite in privinta pretului. De altfel, presedintele CEC, Eugen Radulescu, a declarat chiar la inceputul saptamanii ca intreruperea procesului nu este exclusa, daca pretul oferit nu se va ridica la asteptarile statului. In luna august, presedintele OTP, Sandor Csanyi, si-a exprimat indoielile privind finalizarea procesului, in contextul in care vedea o diferenta semnificativa intre valoarea bancii si pretul asteptat de stat. In acelasi timp, analistii de la Credit Suisse, citati de publicatia online "portofolio.hu", au aratat ca NBG are sanse mai mari sa castige cursa pentru CEC, in conditiile in care grecii par pregatiti sa puna mai multi bani pe masa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO