Bănci și Asigurări

Statul s-a împrumutat în premieră la dobânzi negative în euro de la bănci, pe cinci luni. Ministrul finanţelor: Investitorii au încredere în România şi de aceea am putut să ne împrumutăm în euro, la dobânzi negative

Statul s-a împrumutat  în premieră la dobânzi...

Autor: Roxana Rosu

28.02.2020, 00:07 1658

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri de pe piaţa internă 150 mil. euro de la bănci, într-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount scadentă pe 10 august 2020, dobânda oferită fiind în premieră negativă, de -0,1%.

Dobânda negativă înseamnă că suma care va fi retur­nată de minister la scadenţă va fi mai mică decât suma împrumutată.

„Astăzi pentru prima oară în istorie, România s-a îm­pru­mutat la dobânzi negative, ceea ce fac şi alte ţări dez­vol­tate. Investitorii au încredere în România şi de aceea as­tăzi am putut să ne împrumutăm în euro la dobânzi ne­gative. Asta înseamnă că dacă ne împrumutăm un leu, vom da înapoi 90 de bani. Acest lucru îl făceau ţări cu ra­ting mai mare decât România“, a declarat ministrul interi­mar al finanţelor Florin Cîţu la începutul şedinţei de guvern. El a fost propus recent de preşedintele Klaus Iohan­nis pentru funcţia de premier.

La licitaţia organizată ieri au participat şase dealeri pri­mari. Volumul total al cererii a fost de 229 mil. euro, din care băncile au oferit în nume şi cont propriu 199 mil. euro. Nivelul mediu ponderat al randamentului la care s-a adjudecat oferta a fost de -0,11%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO