Bănci și Asigurări

Statul vrea sa mai vanda 25% din actiunile BCR

26.05.2004, 00:00 15



Presedintele Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Jean Lemierre, si autoritatile romane vor analiza, la Bucuresti, variantele legate de momentul cel mai potrivit pentru continuarea procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR).



Premierul Adrian Nastase a afirmat, marti, ca Executivul intentioneaza sa vanda un pachet suplimentar de 25% din actiunile BCR, dar ca momentul tranzactiei va fi convenit impreuna cu reprezentantii BERD si ai International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale.



"Din punctul de vedere al disponibilitatii noastre de a vinde inca o transa de 25% din actiunile BCR, lucrurile sunt foarte clare, dar trebuie sa tinem cont si de faptul ca, in acest moment, banca are doi actionari importanti - BERD si IFC. Trebuie sa vedem daca ei doresc ca aceasta actiune suplimentara sa fie realizata in urmatoarele luni sau in urmatorii 2-3 ani, asa cum era planul initial", a spus Nastase.



El a mai afirmat ca presedintele BERD, Jean Lemierre, va veni, in urmatoarele zile, in Romania, pentru a discuta cu autoritatile romane si despre acest subiect.



Prima etapa a procesului de privatizare a BCR a inceput in toamna anului trecut, cand a fost incheiat contractul de vanzare catre BERD si IFC a 25% din capital plus doua actiuni, pentru suma de 222 de milioane de dolari.



Oficiali ai Executivului au declarat, recent, ca, avand in vedere interesul manifestat de mai multe banci internationale, statul intentioneaza sa lanseze un anunt pentru vanzarea a inca 25% din capitalul bancii.



Potrivit strategiei, obiectivul final este ca un pachet reprezentand cel putin 51% din capitalul social total al BCR sa fie vandut unui investitor strategic, institutie financiar-bancara internationala reputata sau catre un grup de investitori strategici din care sa faca parte cel putin o institutie financiar-bancara internationala de renume.



Strategia de privatizare initiala a fost modificata dupa ce, anul trecut, fosta Autoritate pentru Privatizare a inregistrat doua esecuri in incercarea de a atrage investitori strategici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO