Bănci și Asigurări

Străinii au adus cursul înapoi sub 4,4 lei/euro după două luni

Străinii au adus cursul înapoi sub 4,4 lei/euro după...

Autor: Ciprian Botea

28.07.2013, 20:57 1692

Leul a câştigat aproape un punct procentual în faţa euro săptămâna trecută datorită revenirii interesului investitorilor străini pentru titlurile de stat româneşti. Cursul a intrat sub pragul de 4,4 lei/ euro pentru prima dată într-un interval de aproape două luni, iar analiştii nu exclud aprecierea în continuare a leului.

„Perspectiva pentru leu pe termen scurt este pozitivă datorită îmbunătăţirii lichidităţii. Totuşi, în absen­ţa calendarului de emisiuni de titluri de stat pentru august, cred că leul va stag­na în jurul valorilor curente“, co­men­tează Mihai Ţân­ţaru, economist al ING Bank.

Cursul este cu 3,5% sub nivelul maxim atins luna trecută, dar leul mai are de recuperat încă două puncte procentuale înainte de a reveni la nivelul de 4,3 unităţi/euro, cursul minim de anul acesta. BNR a publicat vineri un curs de 4,3886 lei/euro, uşor sub nivelul din ziua precentă, dar cu aproape un punct mai scăzut decât cel de la finalul săptămânii anterioare.

Leul a pierdut teren luna trecută după ce apetitul străinilor pentru titluri de stat a scăzut, inversându-se astfel trendul înregistrat în prima parte a anului. Leul intrase pe un trend de apreciere la începutul anului datorită interesului ridicat al străinilor pentru investiţiile în titluri de stat româneşti, ceea ce a generat o creştere vizibilă a cererii de lei pe piaţa valutară de la Bucureşti.

Dealerii şi analiştii se aşteaptă ca tot cererea de lei din partea străinilor interesaţi de titlurile emise de Ministerul Fi­nan­ţelor să mişte în continuare piaţa valutară, în condiţiile în care volumele comerciale sunt reduse, iar investiţiile străi­ne directe nu dau semne de revenire.

Aprecierea leului din ultimele săp­tă­mâni vine tocmai în contextul în care cererea de titluri româneşti a crescut, fenomen reflectat şi de randamentele în scădere plătite de Ministerul Finanţelor pentru a se împrumuta de pe piaţă. La cele două licitaţii de săptămâna trecută, Trezoreria a împrumutat 630 mil. lei prin vânzarea de titluri cu maturitatea reziduală de nouă luni şi respectiv cinci ani, iar cererea din partea investitorilor s-a ridicat la aproape 2,3 mld. lei.

Leul a câştigat teren şi în faţa dolarului pe parcursul săptămânii trecute, iar paritatea oficială a ajuns la 3,3029 lei/dolar. Leul s-a apreciat în faţa dolarului în condiţiile în care moneda americană a continuat să piardă teren şi faţă de euro. Cursul leu/dolar este stabilit indirect de BNR pe baza cotaţiilor euro/dolar pe pieţele internaţionale şi leu/euro pe piaţa de la Bucureşti, având în vedere că tranzacţiile cu dolari pe piaţa valutară locală sunt nesemnificative.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO