Bănci și Asigurări

Strainii bat la usa fondurilor de pensii private cu obligatiuni in lei cu randamente chiar si de 20%

Strainii bat la usa fondurilor de pensii private cu obligatiuni in lei cu randamente chiar si de 20%
06.04.2009, 00:00 42

Institutii financiare internationale, banci si entitati ale unor administratii publice din Uniunea Europeana au ajuns sa emita frecvent obligatiuni denominate in lei, ceea ce le permite fondurilor de pensii private din Romania sa isi diversifice investitiile cu risc scazut.

In prezent sunt practic "prizoniere" ale Ministerului Finantelor, investind in principal in titluri de stat, atat timp cat piata locala a obligatiunilor corporatiste este ca si inexistenta.
Unele emisiuni din afara sunt multi-valuta, in functie de necesitatile institutiei care le emite si fara un plafon strict de subscriere, ulterior sumele colectate fiind convertite prin operatiuni de swap valutar.
Institutii ca BEI (Banca Europeana de Investitii), BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare), BIRD (Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare) sau Danske Bank se numara printre emitentii de obligatiuni in lei care pot asigura chiar un flux lunar de titluri. Pe piata locala lipsesc emisiunile de obligatiuni corporatiste cu rating din categoria investment grade (risc scazut pentru investitori), adica cele in care investesc de obicei fondurile de pensii.
"S-a observat in ultima perioada o crestere a numarului de emisiuni de obligatiuni in lei, fiind vorba in principal de entitati care au interesul sa dezvolte ceva in Romania si atunci au nevoie de lei pentru a se finanta. Mai sunt si supranationalele BIRD, BERD sau BEI care au interese in economia Romaniei", afirma Dorin Boboc, directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii, a doua companie de pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), cu peste un milion de clienti la fondul pe care il administreaza.
Obligatiunile corporative sunt unul din principalele instrumente de investitii ale fondurilor de pensii. In prezent, un sfert din banii fondurilor de pensii obligatorii sunt plasati in aceste obligatiuni, adica circa 281 de milioane de lei (67 de milioane de euro). Acesta este al doilea tip de investitii ca pondere, dupa titlurile de stat, care reprezinta 58% din portofoliu, adica 648 de milioane de lei (155 de milioane de euro).
"Sunt doua avantaje principale ale obligatiunilor corporative: randamentul superior fata de titlurile de stat si diversificarea. Noi avem o expunere foarte mare pe obligatiuni guvernamentale, iar obligatiunile corporative ne dau posibilitatea sa investim si in altceva decat titlurile de stat", sustine Boboc.
Spre deosebire de straini, companiile romanesti nu considera atractiva finantarea prin obligatiuni, nici macar cei mai mari jucatori din economie.
"Este pacat ca nu se profita de contextul actual in care finantarea bancara a scazut pentru a se stimula piata obligatiunilor corporatiste. Spre deosebire de banci, fondurile de pensii sunt mult mai lichide, iar in strainatate participa si la credite sindicalizate alaturi de banci. Ma mir ca nici macar nume foarte mari precum Petrom nu incearca sa emita obligatiuni atat timp cat au nevoie si de lei", spune Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii.
El considera ca fondurile de pensii ar putea finanta chiar si mari proiecte de investitii in infrastructura, in conditiile in care companiile angrenate ar emite obligatiuni corporative cu garantii de stat.
"Astfel de titluri ar putea fi asociate cu instrumente cu risc scazut, asa cum cauta toate fondurile."
Eureko Pensii are circa 255.000 de clienti, iar in prezent este in proces de fuziune cu fondurile Bancpost si KD, care ii mai pot aduce 31.000 de clienti. Craciun spune ca incurajeaza bancile care intermediaza astfel de tranzactii sa vina si cu instrumente emise de companii nefinanciare din Uniunea Europeana.
Directorul general al ING Pensii, Emilia Bunea, care administreaza cel mai mare fond de pensii obligatorii de pe piata, cu peste 1,4 milioane de clienti, remarca faptul ca in ultima perioada oferta de obligatiuni in lei este din ce in ce mai diversificata.
"De obicei, emit obligatiuni denominate in lei entintatile care au o relatie comerciala directa sau indirecta cu Romania, dar nu numai acestea. Mai toate aceste obligatiuni au un rating foarte bun, mult mai bun decat cel al Guvernului Romaniei, si un randament mai bun decat cel oferit de Guvern prin titlurile de stat. Principalul avantaj sta in combinatia risc-randament", explica Bunea.
Randamentele oferite de obligatiunile corporative sunt, in general, de 11%-19% pe an, dar pot fi si mai mari, in functie de termenii emisiunii.
O emisiune recenta a bancii daneze Danske Bank, in valoare de 45 de milioane de lei, cu scadenta la 19 luni, ofera un cupon fix (dobanda) de 27,5%, platibil la scadenta. Emisiunea este garantata explicit de statul danez, ceea ce o face si mai atractiva.
In februarie BERD a emis obligatiuni in valoare de 115 milioane de lei si cu scadenta in 2019. Dobanda este de 11,25% pe an. Tot in februarie BERD a mai emis o serie de obligatiuni in valoare de 50 de milioane de lei, cu scadenta la doi ani si dobanda de 15,5% pe an. Si BEI a lansat o emisiune la sfarsitul lui februarie, in valoare de 150 de milioane de lei, cu maturitate in 2016 si dobanda de 12,6%.
"Garantia statului reprezinta unul din elementele atractive ale obligatiunilor corporative. Pe de alta parte, aceste instrumente sunt o optiune foarte buna de investitie si pentru ca pot oferi scadente mai lungi, de 7-10 ani, de care au nevoie fondurile de pensii", spune Simona Ditescu, directorul general al BCR Pensii.
De ce s-au inmultit obligatiunile in lei ale entitatilor straine?
"Pentru ca leul are un cost foarte bun. Emitentii folosesc instrumentele de tip swap (tranzactie prin care doua parti schimba sume denominate in valute diferite si se angajeaza sa faca reversul tranzactiei la un anumit moment in viitor, folosind un curs stabilit la momentul schimbului initial - n.r.) pentru a transforma leii pe care ii au in valuta de care au nevoie, iar dobanda pe care o platesc pentru leii colectati este mai mica decat cea pe care ar plati-o pentru valuta care le trebuie de fapt", explica Ditescu. BCR Pensii administreaza un fond de pensii obligatorii cu peste 136.000 de clienti si se afla in proces de fuziune cu fondul Omniasig Pensii, cu 62.000 de clienti.
Pe piata locala nu exista obligatiuni corporative in care fondurile de pensii pot investi, spune Dorin Boboc de la Allianz-Tiriac.
"Sunt mai multe cauze. In primul rand, sunt putine companii in Romania care sa fie suficient de mari pentru a-si permite sa emita obligatiuni. Daca vrei sa emiti titluri in valoare de 5 milioane de lei, nu are rost, costurile sunt prea mari, mai bine iei un imprumut la o banca. Din cate am vazut in piata, o emisiune trebuie sa fie de minimum 40 de milioane de lei, pentru ca procedurile sunt greoaie, iar costurile mari", sustine Boboc. Pe de alta parte, Radu Craciu sustine ca nu ar fi o diferenta semnificativ mai mare de costuri comparativ cu creditul bancar, cel putin pentru companiile mari.
In al doilea rand, Boboc spune ca este de luat in calcul si aspectul ratingului. "Organismele din afara au rating peste pragul minim de investment grade. In Romania, cu putine exceptii, nu exista companii cu rating, iar cele care au sunt sub investment grade. La companiile sub acest nivel avem o limita de expunere redusa, nu se justifica investitia."
De obicei, obligatiunile emis sunt listate pe bursele din Luxemburg sau Londra.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO