Bănci și Asigurări

Străinii şi BNR au urcat tranzacţiile valutare la 37 mld. € in mai

Străinii şi BNR au urcat tranzacţiile valutare la 37 mld. €
13.06.2010, 23:45 27

Dealerii au tranzacţionat în luna mai 37,1 mld. euro pe piaţavalutară de la Bucureşti, în creştere cu 55% faţă de aceeaşi lună aanului trecut, arată datele BNR. Volumul mediu zilnic a depăşitastfel 1,85 mld. euro, fiind cel mai ridicat nivel din ianuarie2009 încoace.

Tranzacţiile de pe piaţa valutară locală au crescut în maipentru a treia lună consecutiv, dar volumele se menţin încontinuare mai scăzute comparativ cu 2008. Creşterea a fostalimentată de străini şi de intervenţiile pe piaţă ale bănciicentrale pentru temperarea tendinţei de depreciere a leului.

"Tendinţa de creştere a tranzacţiilor pe piaţa valutară s-aresimţit odată ce apetitul investitorilor străini pentru activeleîn lei a revenit. În mai, volumul tranzacţiilor a fost influenţatşi de intervenţia BNR deoarece sentimentul investitorilor s-adeteriorat şi aceştia au început să vândă lei, punând presiune pecurs", apreciază Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al INGBank.

Banca Naţională a cheltuit în mai între 500 de milioane şi unmiliard de euro pentru a domoli presiunile asupra cursului,estimează ING. Cursul mediu a fost luna trecută de 4,1743 lei/euro,în creştere cu 2,1% faţă de media din luna martie, când s-aînregistrat cel mai scăzut nivel din ultimul an. Moneda europeană areuşit însă să revină peste pragul de 4,2 lei abia la începutul luiiunie.

Analiştii spun că este de aşteptat ca BNR să monitorizeze încontinuare cursul şi să intervină pentru a preveni fluctuaţii maiample, misiune care nu va fi prea grea având în vedere rezervelevalutare de aproape 32 mld. euro şi faptul că volumeletranzacţionate nu sunt exagerat de mari.

"Nivelul rezervelor valutare este mai mult decât confortabil. Înplus şi datoria pe termen scurt a scăzut foarte mult în ultimul an,aşadar banca centrală nu mai are o problemă în a interveni pe piaţăca la începutul lui 2009", mai spune Chideşciuc. În primultrimestru, serviciul datoriei pe termen scurt s-a ridicat la 5,44mld. euro faţă de 8,96 mld. euro în aceeaşi perioadă a anuluitrecut.

Vârful istoric al tranzacţiilor valutare, de peste 59 mld. euro(adică o medie zilnică de 2,57 mld. euro), a fost stabilit înoctombrie 2008, când speculatorii străini au lansat un atac asupraleului. În primele luni ale anului interesul speculatorilor a rămasînsă scăzut având în vedere că volatilitatea cursului a fostredusă, iar posibilităţile de a face profit din diferenţa de cursau fost limitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO