Bănci și Asigurări

Surdu, Carpatica: Am început din nou să creştem pe creditare

Surdu, Carpatica: Am început din nou să creştem pe creditare

Autor: Liviu Chiru

08.09.2010, 23:53 123

"În momentul de faţă, volumul portofoliului de credite al bănciia intrat pe o linie ascendentă şi spunem acest lucru luând înconsiderare atât contextul economic, actual, cât şi rezultatelelunii august 2010. Acest indicator pozitiv atestă faptul căprocesul de reorganizare a băncii începe să aibă roadele aşteptatede noi la în­ce­putul anului", a declarat pen­tru ZF Nicolae Surdu,directorul ge­neral al Car­patica. La jumătatea a­nului, soldulcreditelor era de puţin peste un miliard de lei (240 mil. euro), înscădere cu 23% faţă de iunie 2009.
În ultimul an Carpatica s-a confruntat cu o deteriorare severă aportofoliului de credite, iar chel­tuielie mari cu provizioanele auîmpins banca spre o pierdere considerabilă.
În acest context, în toamna tre­cută, Carpatica şi-a revizuitstruc­tura organizatorică, trecând la o con­ducere dualistă, încare execu­tivul este separat de administrativ. Ilie Carabulea arămas preşedintele Consiliului de Supraveghere, însă vecheaconducere executivă a fost demisă.
"Pe fondul redresării eco­no­miei, ne dorim în continuare săcre­dităm companii şi persoane fizice şi vom face acest lucru avândîn ve­dere bonitatea clientului şi con­diţiile de creditare", spuneSurdu, care a preluat conducerea băncii în toamna trecută. În 2009,Carpatica şi-a constituit, inclusiv la cererea BNR, un portofoliude titluri de stat care a ajuns să reprezinte o trei­me din active,pentru a-şi asi­gura o poziţie suficient de lichidă.
Deşi a ocupat posturi de top management în sistemul bancar înultimii zece ani, Surdu a avut o prezenţă publică discretă. El esteînsă bine văzut de BNR, fiind unul dintre cei care au contribuit laredresarea operaţiunilor Băncii Ţiriac la începutul anilor 2000,alături de Florian Kubinski. La rândul său, Kubinski a fost cooptatîn toamna trecută în conducerea MKB Romexterra, o altă bancă detalie medie care trece printr-un pro­ces de restructurare aopera­ţiu­nilor, după ce în ultimii ani s-a con­frun­tat cupierderi pe fondul de­teriorării portofoliului de credite.

Am optimizat reţeaua, mergem pe canalealternative

Reţeaua teritorială a băncii a fost ajustată, numărul unităţilorcoborând în prezent la 172 de unităţi, de la un vârf de circa 240de unităţi, atins în perioada de expansiune.
"Intenţionăm să impulsionăm vâzările prin intermediul cana­le­loralternative, încurajând folo­sirea instrumentelor de plată online,precum carduri şi POS-uri, care, chiar dacă nu sunt aducă­toa­re demari venituri, fac parte din strategia de dezvoltare a băncii",spune Surdu. De altfel, Carpatica a lansat recent mai multe pachetede produse şi servicii tranzac­ţionale, care includ conturicurente, carduri de debit sau de credit şi acces la platforma deinternet-banking. Şeful băncii spune însă că ajustările de reţeas-au încheiat. "În momentul de faţă Car­patica şi-a eficientizat şioptimizat costurile privind reţeaua şi nu mai considerăm necesară oviitoare revizuire. De asemenea, prin externalizarea mai multorservicii şi printr-un control mai strâns al costurilor operaţionalene luăm o măsură de precauţie în faţa previziunilor nu tocmaioptimiste ale vremurilor ce vor urma", afir­mă Surdu.

Aşteptări moderate pentru 2010

Pe primele şase luni ale anului Carpatica a înregistrat o pierderede 106 milioane de lei (25 mil. euro), faţă de un profit de 8,3mil. lei în perioada similară a anului trecut, în condiţiile încare a trebuit să provizioneze mai mult de jumătate din portofoliulde credite. Rezultatul depăşeşte deja pierderile bugetate iniţialpentru întregul an, de 23 mil. euro.
"Aşteptările noastre nu sunt foarte optimiste pentru anul aces­ta,inclusiv pentru primul trimes­tru 2011, pe fondul menţinerii crizeieconomice. Însă banca nu renunţă la a monitoriza atent calitateaportofoliului de credite, sprijinind, prin diverse metode, clienţiicare se confruntă cu probleme în rambursarea creditelor, mai alesdacă activi­tatea acestora s-a diminuat în urma contractăriipieţelor şi presiunilor apărute pe cash-flow", mai spuneSurdu.
Pentru a se consolida în faţa pier­derilor considerabile,Carpa­tica şi-a chemat acţionarii pe 9 octombrie să aprobe omajorare a capitalului cu circa 15 mil. euro, după ce în primăvarăa mai primit 12 mil. euro.
Acţiunile Carpatica sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti,fiind ieri tranzacţionate la 0,087 lei/titlu. Capitalizareabursieră a băncii era astfel de 242 mil. lei (56,6 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO