Bănci și Asigurări

Surpriză de proporţii: Anca Dragu, fost ministrul de Finanţe şi fost preşedinte al Senatului României, a fost votată în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova. ”Am toată încrederea că Anca Dragu va construi o Bancă Naţională a Moldovei independentă şi integră”

Surpriză de proporţii: Anca Dragu, fost ministrul de...

Autor: Claudia Medrega

22.12.2023, 13:38 1248

UPDATE: Fostul ministru al Finanţelor din România şi ex-preşedintele Senatului de la Bucureşti, Anca Dragu, a fost numită în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale din Moldova. Hotărârea a fost votată de 58 de deputaţi.

Fostul ministru al Finanţelor din România şi ex-preşedintele Senatului de la Bucureşti, Anca Dragu, a fost numită în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale din Moldova, anunţă deschide.md.

Hotărârea a fost votată de 58 de deputaţi.

Anca Dragu, senator USR, fost ministru de Finanţe, a fost propusă vineri pentru a fi noul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei. Anunţul a fost făcut vineri de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

„Azi (vineri - n.r.), în plenul Parlamentului, o voi propune pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei pe Anca Dragu. Anca Dragu are o experienţă importantă în sectorul financiar-bancar şi în politici publice şi aderare la UE. Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naţionale a României şi al Fondului Monetar Internaţional şi a fost ministru al finanţelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă preşedinte al Senatului României. Am toată încrederea că Anca Dragu va construi o Bancă Naţională a Moldovei independentă şi integră”, scrie pe Facebook preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.

Parlamentul Republicii Moldova l-a demis pe şeful băncii centrale, Octavian Armaşu, pentru că nu a acţionat în cazul scandalului de fraudă „furtul secolului” din Moldova, în care un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar al ţării în perioada 2014-2015, potrivit Reuters.

Ce spunea Anca Dragu într-un interviu video la Aleph News. 


Anca Dragu, care a fost anterior ministru de Finanţe în România şi  preşedinte al Senatului României, a fost propusă pentru a prelua funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, după cum a anunţat Igor Grosu, preşedintele Parlamentului de la Chişinău.

"Azi, în plenul Parlamentului, o voi propune pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei pe Anca Dragu. Anca Dragu are o experienţă importantă în sectorul financiar-bancar şi în politici publice şi aderare la UE. Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naţionale a României şi al Fondului Monetar Internaţional şi a fost ministru al finanţelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă preşedinte al Senatului României. Am toată încrederea că Anca Dragu va construi o Bancă Naţională a Moldovei independentă şi integră", scrie Igor Grosu pe Facebook.

Ea ar urma să-l înlocuiască pe guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, care a fost revocat din funcţie.

De-a lungul timpului, Anca Dragu a fost 12 ani la FMI, a lucrat la Comisia Europeană, după care a fost recrutată de Dacian Cioloş şi adusă ca ministru de Finanţe în guvernul tehnocrat. Practic, ea a fost ministru al finanţelor timp de un an în guvernul Cioloş, după care a fost recrutată de grupul german E.ON pentru poziţia de director general adjunct, responsabilă de relaţia cu autorităţile.

Anca Dragu, în vârstă de 51 de ani, a terminat Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori în cadrul ASE Bucureşti în anul 1996.

Între 1999 şi 2000, ea a urmat un program de studii postuniversitare în domeniul politici economice şi afacerilor internaţionale la Universitatea Georgetown din SUA. În anul 2007, a obţinut titlul de master în politici publice de la SNSPA Bucureşti, iar în 2010 obţine titlul de doctor în ştiinţe economice de la Academia de Studii Economice Bucureşti.

La începutul carierei profesionale Anca Dragu a fost economist în cadrul Băncii Naţionale a României între anii 1996 şi 2001, iar apoi a lucrat timp de 12 ani în cadrul Fondului Monetar Internaţional, între 2001 şi 2013. De-a lungul anilor, Anca Dragu a ţinut o relaţie apropiată cu BNR. 

Între 2013 şi 2015, ea a ocupat postul de analist economic în cadrul Comisiei Europene, după care a fost ”recrutată” de Dacian Cioloş pentru a ocupa fotoliul de Ministru al finanţelor publice în Guvernul tehnocrat. Ea a ocupat funcţia de Ministru al finanţelor publice între 17 noiembrie 2015 şi 4 ianuarie 2017.  Ulterior, ea a ocupat funcţia de director general adjunct al E.ON România. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO