Bănci și Asigurări

Tinta HVB pentru Locuinte: 15.000 de contracte pana la sfarsitul anului

16.09.2005, 19:10 33

HVB Banca pentru Locuinte, a doua banca de pe piata specializata in domeniul economisirii si creditarii in domeniul locativ, a anuntat ieri ca intentioneaza sa vanda pana la sfarsitul anului 15.000 de astfel de contracte. Pana in al cincilea an de activitate, conducerea bancii se asteapta ca vanzarile sa creasca la 125.000 de contracte anual.

Pentru atingerea acestor obiective, banca are in plan crearea unei retele puternice de distributie, prin colaborarea cu alte institutii financiare, dar si cu agenti particulari.

Astfel, chiar pana la sfarsitul acestui an reteaua ar trebui sa ajunga la 1.000 de puncte de vanzare si 500 de agenti colaboratori (persoane fizice si intreprinderi mici si mijlocii).

"Prin aceasta retea extinsa vom putea sa accesam si zonele mai putin accesibile si mai putin bancarizate, cum ar fi cele rurale. In acest sens, am semnat deja un contract de colaborare cu CreditCoop", a declarat Petre Tulin, presedintele bancii. El estimeaza ca pana in 2009 banca va avea deja 250 de mii de clienti.

Reteaua de distributie a bancii ar urma sa cuprinda alte institutii financiar-bancare, cat si firme specializate in distribuirea produselor financiare de retail.

HVB Banca pentru Locuinte a primit licenta de functionare de la BNR in urma cu doua luni, devenind astfel a doua banca de pe piata specializata in economisire-creditare in domeniul locativ.

Aceasta nisa a fost inaugurata in urma cu mai bine de un an de Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL).

Sistemul de economisire-creditare a fost insa adaptat si de sistemul bancar clasic. Pana acum doua banci universale - HVB Bank si BRD-SocGen - au lansat astfel de planuri, care au proprietatea de a asigura intrari stabile de resurse pe termen lung.

"Experienta altor tari arata ca acest sistem este o sursa accesibila de finantare a domeniului locativ pentru persoanele cu venituri medii si sub medie, contribuie la reducerea inflatiei si a deficitelor externe si are un important efect de antrenare a activitatii economice. Mentinerea atractivitatii acestui sistem se impune ca o necesitate, mai ales in conditiile din Romania, unde rata economisirii a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, respectiv 9,4% din PIB in primul trimestru al acestui an", a declarat Petre Tulin, presedintele HVBL.

Mecanismul de functionare al sistemului propus de HVBL presupune doua etape, fiind similar ca strucutura cu cel oferit de RBL. Nivelul dobanzilor este acelasi, insa produsul HVB Locuinte ofera accesul la un credit de pana la 60% din suma contractata, fata de 50% in cazul RBL.

Clientul trebuie sa economiseasca pe o perioada de minimum 18 luni, dupa care poate contracta un credit cu o dobanda de 6% pe an, fixa pe toata perioada imprumutului. In perioada de economisire, banca ofera clientilor o dobanda fixa de 3% pe an, iar statul acorda o prima, care se calculeaza in functie de sumele economisite in anul respectiv.

Creditul poate fi utilizat pentru amenajarea, cumpararea sau construirea unei locuinte, cat si pentru obtinerea unor credite ipotecare si/sau imobiliare de la alte banci, sau pentru refinantarea creditelor bancare si a imprumuturilor de leasing imobiliar deja contractate.

Potrivit amendamentelor legislative adoptate de Senat, prima de stat se va situa intre 120 si 150 de euro pe an.

"La o valoare a contractului cuprinsa intre 15.000 lei si 40.000 lei, randamentul mediu (dobanda bonificata de banca plus prima de stat) care se obtine intr-o perioada de economisire de cinci ani este de peste 7% anual si, in conditiile in care clientul nu contracteaza un credit, produsul HVBL devine mai profitabil pe termen mediu si lung decat altele similare, mai ales in conditiile in care inflatia isi va mentine tendinta de reducere", a afirmat Tulin.

HVBL propune potentialilor clienti doua produse de economisire si creditare, Confort si Avantaj.

Valoarea minima a unui contract de economisire si creditare este 3.000 lei, iar durata maxima de rambursare se situeaza intre 9 si 11 ani.

liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO