Bănci și Asigurări

Tiriac spune că ar întelege o amnistie a pedepsei lui Becali şi că împrumutul luat de Ioana Băsescu este în regulă

Tiriac spune că ar întelege o amnistie a pedepsei lui...

Autor: Ioan Dornescu

22.12.2013, 12:24 516

"Eu am o problemă cu creditele. Nu-s destul de deştept să lucrez cu banii băncilor. Întotdeauna când am un credit, îmi stă în spate. Eu şi la imobiliarele pe care le am astăzi, am plătit tot înapoi", a declarat Ţiriac la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV, în contextul unor întrebări privind condiţiile în care a fost obţinut creditul de fiica preşedintelui.

El a adăugat că ar da un credit în 24 de ore dacă ar avea datele despre salariul, bunurile şi garanţiile solicitantului.

"Dacă Băsescu nu poate să garanteze un credit, atunci cine-l garantează? (...) Când vorbesc de Băsescu, nu vorbesc de preşedinte, vorbesc de cineva din familie. Încă o dată, nu puteţi să-i tăiaţi pe toţi, să le tăiaţi gâtul, numai pentru că fac parte dintr-o familie de preşedinte sau de prim-ministru sau de altceva. Lăsaţi-i să-şi facă şi ăştia treburile. Au avut un beneficiu numai din numele ăsta? Păi am eu beneficiu, din numele Ţiriac, dacă puteţi să credeţi. Pe peste tot în Europa şi chiar în Statele Unite. Faptul că mă cheamă Ţiriac este un mare beneficiu şi că până în ziua de azi nu datorez nimănui nimic, n-am furat, n-am făcut nimic. Numele îţi spune brand-ul. Este un brand. Deci eu nu-i bag de vină nici, mi se pare domnişoarei Băsescu, una din fiicele dumnealui. De ce nu? N-a furat banii nimeni", a mai spus Ţiriac.

Fiica cea mare a preşedintelui a cumpărat, în luna septembrie, un teren agricol de 290,4 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar de la CEC pe 30 de ani de peste 1 milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro.

Traian Băsescu a declarat că a convins-o pe fiica sa să cumpere terenul pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

Preşedintele Comisiei de buget din Senat care a anchetat activitatea CEC Bank, Cosmin Nicula, a declarat că împrumutul a respectat procedurile bancare, dar că poate fi discutat la nivel de moralitate. Întrebat dacă în urma anchetei se poate spune că fiica preşedintelui a primit un credit preferenţial, Nicula a declarat că acest lucru poate fi discutat la nivel de moralitate.

Ion Ţiriac a fost întrebat care este opinia lui despre legea prin care parlamentarii români propun amnistia unor infracţiuni.

„Dacă au furat o pâine să o dea copilului şi au luat 7 ani, sau 3 ani, tot furt se numeşte, dar poţi să îl treci cu vederea. Dar este absolut un risc social. Ne întoarceam la justiţie. (...) Nu ştiu dacă nu aş introduce pedeapsa cu moartea. Lasă-mă în pace, adică stai un pic, îi dau drumul unui pedofil şi de 10 ori îmi face aceeaşi treabă şi mai îmi şi omoară pe cineva. Nu am spus că aş introduce-o, dar m-aş gândi în orice caz”, a declarat Ion Ţiriac.

Cum ar fi putut fi rezolvat cazul Becali

Când vine vorba despre cazurile în care statul este prejudiciat, omul de afaceri a vorbit despre o formă a amnistiei fiscale astfel încât statul să-şi recupereze banii. Dând exemplul lui Gigi Becali, Ţiriac a spus că în funcţie de prejudiciu ar trebui stabilită o amendă care ar trebui dublată de o alta dacă cel vizat nu plăteşte într-o primă fază.

„Eu m-am întâlnit cu el (cu George Becali n.n) de 3-4 ori. A mai făcut şi lucruri bune, a şi greşit. Unde a greşit ? A făcut un schimb de teren cu statul. Ministerul Apărării spune că „l-am dat pe ăsta şi l-am luat pe ăsta pentru că îmi trebuia şi cineva ne-a spus că e aproape la fel”. Nu e la fel. Pentru că ăla al statului era mai scump cu un milion. „Domnule Becali, ai prejudiciat cu un milion. Mai pune un milion amendă şi dacă eşti cuminte poate scapi cu ele, dacă nu, mai pui încă un milion, pentru că îţi dau o super-amendă. Domnul Becali ar fi trebuit să pună banii ăştia, 3 milioane, după care putea să spună în felul următor: pun ăştia 3 milioane, dar dumneavoastră nu aveţi dreptate şi eu vă dau în judecată acum. Judecata probabil că ţinea, exact ca în Germania, 10 ani de zile”, spune Ţiriac. Însă terenul luat de Becali la schimb în Pipera a fost vândut de acesta, în parcele, cu zeci de milioane de euro. În realitate statul este păgubit cu o sumă mult mai mare decât diferenţa de valoare existentă la momentul schimbului cu MAPN. 

Omul de afaceri a adăugat că „amnistia la treaba asta există în toată lumea”.

„Dumneata, ca stat, ce vrei, banii mei, noi plătim taxe, iar din banii ăştia, dumnealor nu îi vor înapoi. Pe mine mă interesează în primul rând banii înapoi la stat, după care ne judecăm. Dar dacă omul şi-a plătit cel puţin economic treaba şi ai văzut că nu e repetat de 10 ori acelaşi lucru, poate îl ierţi, poate îi dai 6 luni cu suspendare. Amnistia la treaba asta există în toată lumea”, a arătat Ţiriac.

Revenind la posibilele efecte ale legii amnistiei prin care parlamentarii propun amnistia unor infracţiuni, Ţiriac a recunoscut că nu i-ar plăcea ca nepoţii lui să mai iasă pe stradă după ce persoane „cu un dubiu” ar fi eliberate din penitenciare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO