Bănci și Asigurări

Tiriac Leasing imprumuta 50 mil. euro de la cinci banci

25.08.2008, 18:18 16

Tiriac Leasing, una dintre cele mai mari companii de leasing de pe piata locala, a contractat un credit sindicalizat in valoare de 50 de milioane de euro pentru finantarea activitatii.
Aranjorul sindicalizarii a fost UniCredit Tiriac Bank, iar facilitatea a mai fost subscrisa de ABN Amro Bank (Romania), Bank Austria Creditanstalt AG (Austria), EFG Private Bank (Luxemburg) si Intesa SanPaolo (Romania).
Garantiile aduse de compania de leasing acopera valoarea creditului plus 7,5 milioane de euro, suma care reprezinta o estimare a dobanzilor, comisioanelor si a altor costuri legate de imprumut.
Tiriac Leasing face parte din grupul Tiriac Holdings si este specializata pe finantarea achizitiei de autovehicule, care reprezinta circa 90% din afaceri, restul de 10% fiind finantari pentru echipamente. Anul trecut, compania a acordat finantari de 225 de milioane de euro. Tiriac Leasing nu a publicat inca valoarea afacerilor din primul semestru.
De altfel, intreaga piata de leasing se bazeaza pe finantarile pentru autovehicule, care au reprezentat 70% din total anul trecut, cand piata a trecut de 4,9 miliarde de euro. Finantarile pentru autoturisme reprezinta 52% din totalul celor pentru autoturisme, cele pentru vehicule comerciale grele - 30%, cele pentru vehicule comerciale usoare - 16%, iar restul de 2% sunt finantari pentru alte tipuri de autovehicule.
Sectorul echipamentelor reprezinta 21% din piata de leasing, fiind dominat de finantarile pentru domeniul constructiilor, care au o pondere de 37%.
Printre cele mai mari companii de pe piata de leasing se numara UniCredit Leasing, BCR Leasing, Porsche Leasing, BRD Sogelease sau Raiffeisen Leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO