Bănci și Asigurări

Titluri de stat la 18% dobanda, o afacere

29.01.2004, 00:00 29



Cu o dobanda de 18% la titlurile de stat cu scadente atat la sase luni cat si la un an, Ministerul Finantelor a reusit marti sa trezeasca interesul bancilor, care au suprasubscris consistent cele doua emisiuni scoase la licitatie.



Avand in vedere asteptarile privind scaderea inflatiei - chiar daca poate nu pana sub 10% - si a dobanzilor in urma acesteia, un plasament de 18% pe an chiar "merita". Iar bancile se grabesc sa profite de acest nivel al dobanzii, mai ales ca li s-au cam golit portofoliile.



De fapt, dobanda de 18% pe an poate concura cu castigul adus de reinnoirea depozitelor constituite la BNR pe o luna, deocamdata la o dobanda de 21,25% pe an, dar care ar trebui sa inceapa sa scada pe la sfarsitul primaverii.



In cazul titlurilor scadente la sfarsitului lunii iulie 2004, Finantele au acceptat marti cereri care au depasit cu 74% valoarea programata a emisiunii, astfel incat au imprumutat 835 de miliarde de lei in loc de 300 de miliarde. Doua treimi din cereri au venit de la banci in cont propriu, iar restul de la clienti ai acestora.



La titlurile de stat emise pe un an, gradul de suprasubscriere acceptat de Ministerul Finantelor a fost limitat la 58%, suma ridicata de pe piata fiind de 1.265 miliarde de lei, fata de un nivel programat de 800 miliarde de lei.



Saptamana trecuta, Finantele nu reusisera sa atraga pe sase luni decat un sfert din suma propusa, desi dobanda acceptata a fost de 17,97%. In schimb, la un an, a acceptat cereri care au depasit cu 40% valoarea programata a emisiunii, la o dobanda de 17,96%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO